Малко преди срещата на върха на НАТО Украйна продължава да настоява за недвусмислен ангажимент, че ще бъде приета в Алианса. "На срещата на върха във Вилнюс очакваме ясна и недвусмислена покана и насока за присъединяване към НАТО", заяви посланикът на Украйна в Германия Олексий Макеев пред dpa.

Дори и присъединяването да не стане за една нощ, каза той, не се очаква НАТО да допуска повече двусмислици.

Във вторник и сряда държавните и правителствените ръководители на 31 държави от НАТО ще се срещнат във Вилнюс, Литва, за да обсъдят, наред с други неща, перспективата за присъединяване на Украйна.

Макеев предупреждава, че грешките от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. не трябва да се повтарят. Тогава Германия, тогава под ръководството на тогавашния канцлер Ангела Меркел, се противопостави на бързото приемане на Украйна в Алианса. "Ако Украйна беше станала член на НАТО още преди 2014 г., със сигурност нямаше да се стигне до анексирането на Крим, войната в Донбас, а сега и до мащабната руска агресивна война", заявява посланикът.

23 държави подкрепят Украйна за НАТО

23 държави подкрепят Украйна за НАТО

Португалия е последната, дала съгласие

И в момента се смята, че точно Берлин иска да отложи присъединяването на Украйна към НАТО поради опасения, че този ход може да доведе до война между Алианса и Русия, пише британския Telegraph позовавайки се на свой източник от средите на германската политика.

Според него Берлин ще използва годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица, за да настоява да се постави акцент върху гаранциите за сигурност на Украйна, а не върху предложенията за членство. Необходимо е време, за да се изработят гаранции, които по същество ще блокират членството, а "Берлин не иска Владимир Путин да тества евентуално член 5", цитира изданието думите на политика.

Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че ако една от държавите - членки на НАТО, стане жертва на въоръжено нападение, всички останали държави членки ще считат този акт на насилие за въоръжено нападение срещу всички държави в алианса и ще предприемат всички действия, които считат за необходими, за да помогнат на нападнатата държава от НАТО.

НАТО ще модернизира армията на Украйна, но членството в алианса се отлага

НАТО ще модернизира армията на Украйна, но членството в алианса се отлага

Столтенберг: 500 дни Москва сее смърт и разрушение в сърцето на Европа