Обикновено човек, когато получи доверие, благодари за него. Съзнавам, че този компромис и постоянния политически диалог ще са в основата на бъдещата работа на новия общински съвет, коментира Цветомир Петров веднага след избора си за временен председател на Столичен общински съвет (СОС).

Той заяви, че няма да допусне компромис с развитието на София.

"Повече от крайно време е да започнем да вършим това, за което гражданите са ни изпратили. Имаме толкова много общи програмни цели и нека са фокусираме върху тях", призова Петров.

Той мечтаел да е общински съветник, за да работи за родния си град, но съдбата го натоварила с много по-голяма чест и отговорност.

"Осъзнавам отговорността, която ми се стоварва на раменете ми и в този фрагментиран общински съвет ще бъде трудно". Toва заяви пред журналисти новоизбраният временен председател на Столичния общински съвет Цветомир Петров от групата на ПП-ДБ-Спаси София.

Той благодари на всички общински съветници, които показали, че разумът е по-важен от политическото дърпане. Тепърва предстои столичните общинари да се разберат за комисиите в Столичния общински съвет, но Цветомир Петров е сигурен, че ще се разберат.

На въпрос на News.bg как ще работи с опозицията в СОС, Петров обясни, че ще бъде диалогичен и ще работи с всички общинари. Компромисът и диалогичността между столичните общински съветници ще доведе до най-добрите решения за София, каза той. Тепърва ще се изготвят приоритетите и програмата на вече работещият Столичен общински съвет.

Цветомир Петров обясни и как е приел да стане временен председател на СОС. Уточни, че първо е поел отговорността да стане общински съветник, но впоследствие с групата на ПП-ДБ-Спаси София коментирали да стане временен председател на общинския съвет и накрая се съгласи да приеме предложението.

"Успех на всички, в името на жителите на Столична община, да се захванем веднага с изостаналите неща и да позволим на администрацията на кмета на София да изпълнява задачите си. Благодаря избора, ще работя неуморно, за да оправдая доверието ви", каза в заключение Цветомир Петров.

Малко след това общинските съветници подхванаха старата песен на нов глас - скараха се дали да има извънредно заседание от 14.00 часа на СОС, на което да се изберат заместник-председатели на общинския съвет, както и избора на общинските комисии с членове и председатели. Предложението за извънредно заседание бе отправено от общинския съвет от "Обединени патриоти" Карлос Контрера.

В крайна сметка предложението на Контрера срещна подкрепата на столичните общинари и те гласуваха с 54 гласа "За", 4 гласа "против" и 1 глас "въздържал се". Така СОС се събира на извънредно заседание, за да избере зам.-председатели на СОС, председатели и членове на комисиите.

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

За кандидатурата на Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници