Темата за Северна Македония да бъде надпартийна с обществен консенсус, но страната ни е твърде пасивна по въпроса. Това заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на обществата и човека (ИИНЧ) при БАН в предаването "Денят ON AIR".

"Очаквам позитивни сигнали по отношение на България. Избягва се конфликтната точка, един опит за демонстриране на воля за добър диалог. И това, че ще пътуват с наш самолет, е символично - водещата роля на България в този процес. Грешката на България, е че е пасивна", отбеляза Ташев.

Той е убеден, че в наши дни в нашата съседка има ясен фронт срещу страната ни.

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Северна Македония не си дава идентичността и езика срещу членство в ЕС

Зоран Заев все още е оптимист за намиране на решение на спора с България

"Той беше организиран от Скопие, македонския външен министър и премиер, които предприеха обиколка, и беше ясно, че е срещу България. До днес на обяд Заев повтаряше като папагал, че България отричала македонската идентичност. Само, че след срещата на еврокомисаря по разширяване, Заев направи друго изказване - че може да се намери решение с България за идентичността", посочи Ташев.

Той коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев: "Всички идват от маймуни, само ние от българите". "Беше много провокативно. Той призова и българския президент да демонстрира европейско поведение - това е обида. Той е бил наясно, че неговият въшнополитически натиск няма да окаже влияние и това е една подготовка на гражданите в Македония, че поне до лятото напредък няма да има и преговорите за членство са една илюзия", коментира още той.

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

Пендаровски се срещна с Давид Сасоли и Илхан Кючюк