Гласовете на съветниците от ГЕРБ в столичния общински съвет се броят дори когато отсъстват от залата. За това сигнализираха от гражданската организация "Спаси София". Това грубо погазва Правилника на Столичния общински съвет от страна на общинските съветници на ГЕРБ, категорични са от организацията.

Днес, 10 декември, председателят на Комисията по екология, Лорита Радева, позволи гласовете на отсъстващи от залата съветници да се броят и признават при гласуване на докладите, защото "те устно са я упълномощили за това", пишат от "Спаси София". 

От гражданската организация са категорични, че това е грубо нарушение на основния нормативен акт на Столичния общински съвет. Той никъде не позволява подобни врътки, които от ГЕРБ използват, за да прокарат насила предложенията си, даже в отсъствието на техните съветници, заявяват от Спаси София.

"Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на устна уговорка да "гласуват" съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласуват. Тази практика погазва разпоредбите в Правилника за осигуряване на кворум на комисиите и трябва незабавно да бъде прекратена", заяви Борис Бонев. Той присъства на Комисията по екология, където днес се разглеждаха важни въпроси за замърсяването на въздуха в столицата.

Независимият общински съветник Борис Бонев е внесъл предложение от над 35 страници за промяна на Правилника на СОС, за да се предотвратят тези и подобни недемократични практики на управляващите.

Предложението на Бонев е публикувано на страницата на "Спаси София". Той настоява за публичност на взетите решения и свободния достъп на гражданите до комисиите и заседанията на СОС, онлайн публикуване на всички доклади и мотивите към тях най-малко 3 работни дни преди разглеждането им, премахване на "падащия кворум" и др.

Бонев е учуден за сериозния отпор от съветниците на ГЕРБ, които не са готови да направят крачка в посока по-открито управление.

"Не разбирам какво проблематично откриват от ГЕРБ в предложението ми заседанията на комисиите да се излъчват онлайн и докладите да се публикуват предварително, за да могат гражданите информирано и аргументирано да вземат позиция за бъдещето на общия ни дом", недоумява Бонев.

Управляващите продължават да се държат авторитарно в Столичния общински съвет, смятат от "Спаси София", които смятат, че предизборните думи за прозрачност са били лъжа.

"Всички техни настоящи действия ясно показват, че това е била само предизборна лъжа и нямат никакво намерение да осъществят собствените си обещания и да оправдаят очакванията на софиянци." - заяви активистът на Спаси София, Андрей Зографски.