България ще поиска намаляване на евросредствата по програма ФАР от замразените 323 млн. евро.

Размерът на корекцията ще се изясни, след като се анализира по кои проекти има нарушение, каза националния ръководител по еврофондовете и  заместник-финансовият министър Димитър Ивановски на съвместна отчетна пресконференция с министрите с преки ангажименти към европрограмите.

Според него парите от проекти, по които има много груби нарушения ще бъдат върнати обратно на Европейската комисия.

Ръководителите на двете агенции, на които бяха отказаните акредитациите по ФАР трябва да анализират проблемните проекти. Те ще бъдат проверени от експерти на ЕК в средата на януари догодина.

Огромен напредък през последните месеци се наблюдава по програма ИСПА, въпреки че има забавяне през последните години в сектор околна среда. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Очаква се през януари трябва да бъдат договорени 175 млн. лв. по програмата в сектор околна среда в частта воден сектор и отпадъци, за да има средства за изпълнението на проектите през следващите две години.

Проблемната част на ИСПА е била свързана с бившия пътен фонд, който вече е преструктуриран в Национална агенция „Пътна инфраструктура"