Военният министър Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на "Еърбъс Хеликоптерс" Серж Дюран подписаха Спогодба за уреждане на спора между МО и "Еърбъс Хеликоптерс".
Спорът е предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между двете страни по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери "Кугар" и "Пантер", съобщиха от Министерството на отбраната.

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

"С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво", каза министър Каракачанов.

Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и "Еърбъс Хеликоптерс".

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети "Еърбъс".

Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. Очакванията са през първите три години да бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания "Еърбъс Хеликоптерс" ще предостави един хеликоптер "Дофин" за ползване от Военноморските сили.

Силният вятър - причина за падането на вертолета "Пантер"

Силният вятър - причина за падането на вертолета "Пантер"

Посмъртно е повишен в чин майор загиналият кап. Георги Анастасов

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания "Еърбъс Хеликоптерс".

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха