Не сме чули конкретни искания от протестиращите, свързани с конкретни цели - диалогът продължава да е диалог за хора, не за идеи. Когато говорим за младите хора, за тях има нужда да се работи от много повече теми - екология, култура. Това заяви социалният министър Деница Сачева в студиото на БНТ по повод продължаващите 13-ти ден протести с искане за оставка на кабинета "Борисов-3".

Има протестиращи, но има и много хора, които биха предпочели да се запазят законите и конституцията на страната. Кабинетът трябва да завърши своя мандат в този си състав. Има задачи със срокове, които би трябвало да бъдат изпълнени. Предстои актуализация на бюджета, приемане следваща година. Трябва да има действащ парламент. При липса на парламент един социален министър не може да направи нищо, призна Сачева. 

Кабинетът да завърши мандата си в този състав, убеждава Сачева

Кабинетът да завърши мандата си в този състав, убеждава Сачева

ГЕРБ били готови за диалог с протестиращите, но искат конкретни искания

Без законова промяна няма как родителите да получат допълнителен отпуск, ако се повтори варианта с коронакризата. Тези неща не се случват с решение на един министър или кабинет, а с парламентарно мнозинство. Организаторите на протестите да кажат какво предлагат за бъдещето. Няма как да бъде създадена база за диалог и да се направи крачка напред.

Не е скъсана връзката между управляващи и избиратели, повтори тя думите на вицепремиера Томислав Дончев.

Относно одобрението България да получи 29 млрд. евро, част от които са грантове (7.7 млрд. - бр.) около 650 млн. са за възстановяване, Сачева акцентира на нашата готовност да усвоим тези финанси.

Трябва да сме бързи с подготовката на проекти и програми, коментира Сачева ден след като евролидерите се споразумяха за бюджетната рамка за 7 г. напред и финансирането за справяне с коронавируса.

Всеки от нас да повиши своите качества, умения, призова Сачева. По думите й искаме нивото на безработицата да се задържи. Държавата подпомага тази цел с три програми - осигуряване на заетост, мярката - 60/40, и Заетост за теб - наемане на безработни лица.

В бъдещия програмен период ще говорим не само за това хората да бъдат потребители на технологии, но и да създават, каза Сачева по повод целите за страната ни на предстоящата финансова рамка.

Борба с безработицата, борба с бедността, намаляване на неравенствата и акцент върху деинституционализацията е стремежът на управляващите в социалната сфера.

През юни 37 000 души започнаха работа. Надяваме се през септември да запазим работните места на 30 000 души, обясни Сачева.

Мерките за ограничаване нивото на безработица трябва да са поетапни, да отчитат съответния момент. Да се разработи новият заем със социалните партньори. Общите резултати - над 160 млн. лева, са разплатени по мярката 60/40. Опитваме се да се усъвършенстваме, вторият вариант на мярката е по-усъвършенстван, обясни социалният министър.

Запитана ако се наложи отново родителите да гледат децата си заради коронавируса, тя обясни, че държавата дава два вида помощ, без да уточни, че не всички родители се вместват в критериите. Единият вид е 375 лв. еднократна помощ, другият - програмата "Родители в заетост". Ако се наложи дистанционно обучение, може да отворим предложението за допълнителен платен отпуск, каза Сачева.

Относно отмяната от Конституционния съд на 3 текста от Закона за социалните услуги, Сачева обясни, че това било един член и 3 точки, които са общо формулирани. Социалната политика не трябва да бъде за всички, каза тя.

С патриотите са на едно мнение, че социалните услуги не са търговска дейност, потребителите трябва да имат право да изразяват становище и да са С промените би трябвало да се получи по-балансиран текст, тези промени ще бъдат разгледани до 31 юли.