Коалицията не се разбра за това дали да предоставим военна помощ за Украйна. Това стана ясно след проведения коалиционен съвет в Народното събрание между парламентарно представените партии на "Демократична България" и БСП с присъствието на военния министър Драгомир Заков. Всъщност на срещата изобщо се оказа, че това не е тема, до която се е стигнало.

Военният министър Драгомир Заков заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че минали по целия конспект на коалиционното споразумение за отбраната. Има много важни въпроси, които трябва да се адресират в дългосрочен план. Срещата била много важна и това е форматът, в който въпросите могат да се поставят и да търси подкрепа именно в рамките на коалицията, обясни Заков.

Той отбеляза, че въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна не е обсъждан в детайли изобщо. Това е въпрос, който трябва да се коментира в самата коалиция и конкретно темата не била цел на съвета. "Не беше обсъждана в детайли и не беше това целта на самата среща", коментира Заков. Пред него не е бил представен проектът на ДБ за оказване на военна помощ за Украйна.

Заков: Лукс е, че сме в НАТО, българските ВВС не трябва да бъдат приземявани

Заков: Лукс е, че сме в НАТО, българските ВВС не трябва да бъдат приземявани

Поддръжка на МиГ-29 в Украйна няма как да се случи

Той изтъкна, че в Народното събрание е мястото за дискусия за оказване на военна помощ за Украйна. Нека парламентът да вземе решение, а аз като министър на отбраната ще направя това, което зависи от нас, увери Заков.

Конкретни военни проекти също не са били обсъждани.

Трябва да се види кой е най-бързият и ефективен начин, и при оптимално изразходване на средствата, за да се оптимизира армията.

Заков уточни, че не е изключено да се предложи и увеличение на бюджета за отбрана. Без бюджет няма как да има въоръжени сили такива, каквито искаме. Ако анализът покаже това, че е необходимо, ще го направим, увери ресорният министър.

Той не вижда старите муниции, с които разполагаме, как ще послужат в Украйна. В момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим. Ние знаем с какво разполагаме, но в момента няма решение и възможност за подобно нещо. Министърът на отбраната не е принципал на военнопромишления комплекс, а на "ТЕРЕМ", допълни Заков.

Срокът за доставка на Ф-16 е ясен и не се е променил - в началото на 2025 г.

По време на коалиционния съвет не е обсъждана и темата за връщане на наборната служба.

Разни партии, разни идеали - ДБ желае, но още не склонява БСП за военна помощ за Украйна

Разни партии, разни идеали - ДБ желае, но още не склонява БСП за военна помощ за Украйна

Евентуално даване на военна техника на Украйна не би било включване във войната

Председателят на Комисията по отбрана в парламента и депутат от БСП Атанас Зафиров заяви също пред медиите, че не е обсъждан въпросът дали да дадем военна помощ на Украйна, а ДБ запознали коалиционните партньори само със своя проект. По време на коалиционната среща на тема Отбрана обсъдили състоянието на българската армия и въоръжените сили. Коментирана била рамката и нуждата на Министерство на отбраната и в корекцията на бюджета, въпросът ще бъде поставен - за не повече от 2% от БВП за отбрана.

Съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на Народното събрание Атанас Атанасов също заяви пред журналисти след коалиционния съвет, че решението за изпращане на военна помощ за Украйна изобщо не било коментирано, а обект на разговори били нуждите на Министерство на отбраната.

В предстоящите дни ДБ ще запознае партиите с проекта си за оказване на военна помощ на Украйна.

Шестима бивши военни министри искат да изпратим и военна помощ на Украйна

Шестима бивши военни министри искат да изпратим и военна помощ на Украйна

Шестимата искат от депутатите мандат за правителството