Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си, смята лидерът на ПЕС

"Разчитам БСП да бъде надежден партньор на ПЕС. На предпоследния конгрес на БСП казах, че този, който изкопава ровове, окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака". Това заяви пред Нова телевизия лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в отговор на въпрос дали БСП може да е солиден партньор на ПЕС

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща, пише той

Според него българското общество е проевропейско в своето мнозинство. "Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си и стесняваш своята подкрепа. Въпросът е дали БСП говори на 60% проевропейски ориентирани граждани, или на 20% евроскептици. Откъде търси подкрепа за доверие", запита Станишев.

Той коментира и преговорите в Брюксел за водещите позиции в ЕС, както и появата на името му сред тези на евентуалните кандидати за президент на Европейския парламент.

"Благодарен съм на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане", заяви лидерът на ПЕС. 

Борисов: ГЕРБ подкрепя Станишев за председател на парламента

Борисов: ГЕРБ подкрепя Станишев за председател на парламента

Шарл Мишел бил приятел на България

Той спомена, че знае за постигнатата широка подкрепа в Европейския парламент, но държи на ангажиментите към своето политическо семейство.

"Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест и оценка и на работа, и на качества, и на ролята, която играеха европейските социалисти последната година", коментира той.

Според Станишев е по-важно е какви са политическите последици от пакета, който беше постигнат

"Вчера призовах премиерите, ако резултатът не е задоволителен за политиката за промяна на ЕС, да не го приемат. Знам, че балансите са много трудни - политически, географски, между регионите, мъже-жени. Но това, което се постигна, обслужва в момента единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен в ЕС от този резултат", заяви Станишев.

Според него ПЕС има много въпроси към предложената за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Имахме ясна, последователна и прозрачна позиция. Основата й беше, че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели. Имаме рекордно висока активност на евровота. Това стана и благодарение на шпицен кандидатите - Вебер и Тимерманс. Тимерманс имаше по-широка подкрепа от Вебер", заяви Станишев. 

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Изборът ще е в сряда

Според него Тимерманс е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа, който той изложи по време на кампанията. Предлагането на кандидат, който не е познат на европейско ниво, е обидно към гражданите на ЕС и дава погрешен знак, че политиците говорят едно, а правят друго след изборите. Получи се пакет-сделка зад закрити врата. Ние държахме на принцип, заяви Станишев.

Той е убеден, че Тимерманс е имал всички шансове да бъде подкрепен в понеделник, независимо от опозицията на страните от Вишеградската четворка.

"Това, че Туск обяви прекъсване доведе до резултат, който е много по-различен. Не е гарантирано, че кандидатурата, предложена от Съвета, ще бъде подкрепена от Европейския парламент. Има много недоволство. Никой не знае каква политика ще провежда предложеният от Съвета президент на ЕК", коментира Станишев.