Лидерите от ПЕС призоваха и за бързо решение на отворените въпроси по отношение на Северна Македония и Албания, за да могат преговорите за присъединяване към ЕС с двете страни да започнат без по-нататъшно забавяне. Това се случи на традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел, водена от лидера на ПЕС Сергей Станишев и с участието на премиери, комисари и партийни лидери от лявото политическо семейство.

"Днес европейските лидери трябва да отправят послание на надежда. Страните, които работят за членство в ЕС, заслужават ясен сигнал, че Съюзът също е ангажиран с тях и ще ги подкрепи в техния стремеж за европейско бъдеще. ПЕС подкрепя статута на кандидати за членство на Украйна, Молдова и Грузия", заяви Станишев на срещата.

Македония – нова и стара тънка червена линия

Македония – нова и стара тънка червена линия

БСП няма да се подава на натиск, ПП уверяват, че РСМ сама се е ветосала

След като вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел за пореден път беше отложено решението за вдигане на българското вето за начало на преговори за членство на РСМ и Албания в ЕС, Сергей Станишев коментира: "Пътят към присъединяването е дълъг и сложен. Различните държави се намират на различни етапи и е важно всяка от тях да има основание за надежда днес, включително Северна Македония и Албания. Трябва да гарантираме, че този процес ще остане надежден, ще продължи внимателно въз основа на постигнатия напредък и ще работим заедно за преодоляване на предизвикателствата."

Припомняме, че за разлика от позицията на президента на ПЕС и бивш лидер на БСП, към момента българската левица под ръководството на Корнелия Нинова отстоява запазването на българското вето на преговорите за членство на РСМ в ЕС.

Нинова: Г-н президент, спрете да спекулирате с Македония!

Нинова: Г-н президент, спрете да спекулирате с Македония!

Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост

На срещата на ПЕС бе заявена подкрепа за даване на статут на страна-кандидат за членство в ЕС на Украйна и Молдова, съобщиха от пресофиса на Станишев. Премиерите изразиха увереност, че това ще даде надежда за европейското бъдеще на тези страни и техните народи в един променен геополитически контекст, като същевременно ще послужи за насърчаване на правителствата да продължат реформите, необходими за процеса на присъединяване към ЕС.

Премиерите, европейските комисари и лидерите на ПЕС отново изразиха пълната си солидарност с Украйна и осъдиха руската инвазия в страната. ПЕС настоява Русия незабавно да изтегли войските си и да спазва международно признатите граници. "Атаките срещу цивилни граждани трябва да спрат, а виновните за военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност. Европа трябва да продължи да оказва подкрепа на Украйна, включително хуманитарна помощ и да работи за прекратяване на войната. ЕС трябва също така да продължи постепенното намаляване на използването на руски изкопаеми горива и да ускори прилагането на Зелената сделка", настояват от ПЕС.

Партиите членки на ПЕС ръководят седем правителства на държави в ЕС - Германия, Испания, Швеция, Португалия, Дания, Финландия и Малта, които представляват над 36% от населението на ЕС, и са част от управляващата коалиция в други шест държави-членки - Италия, Румъния, Белгия, България, Словения и Люксембург. Девет европейски комисари са част от семейството на ПЕС.

Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално предателство

Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално предателство

"Всяко българско семейство има свой корен в Македония"