Навлизаме в нов период на развитие и на Европа, и на България. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на среща с медиите. Миналата година, по мнението му, била година на протести. Нужен е анализ на причините за гражданското недоволство.

Има нужда в политиката да се върне битката на идеи, убеден е българският евродепутат. За левицата предизвикателство е да бъде носител на промяната в Европа. Тя вече е казала "не" на статуквото в Европа. За да бъде Европа това, за което си мечтаем, тя трябва да бъде фундаментално, дълбоко променена, пожела Станишев.

От БСП слагат край на статуквото през 2019 г.

От БСП слагат край на статуквото през 2019 г.

Според Нинова положението в България е като на война

Ценностите на левицата в ЕС, с които тя тръгва към евроизборите, са свобода, равенство, братство. Десницата фетишизира пазара, анализира още президентът на ПЕС. Човекът се превърнал в роб на икономиката, непоносимо се задълбочават неравенствата и това искат да променят евролевите.

За социалистите опонент в ЕС и България е класическата десница. Европейските избори ще бъдат важни за нашата стана и за ЕС, подчерта Сергей Станишев. Важно е да се постигнат условия за промяна. Идеята на евролевите е да търсят съюзници за широк ляво-центристки алианс.

Президентът на ПЕС подкрепя идеята на българската левица за еврокомисар по демографията.

Станишев е притеснен от излизането от рамката на предвидимост в световен мащаб. Потресен е и от милитаризацията: "Мирът изисква да се бориш за него, а виждаме точно обратното, за съжаление.". 
Неговата битка е Европа да бъде център за разум, мир и просперитет.

У нас той е изненадан от темпа на създаване на скандали в управлението. Има усещане, че страната тъпче на едно място и затъва в едно блато. Времето работи срещу ГЕРБ и патриотите, износват се, смята Сергей Станишев, според когото това е и шанс за БСП да бъде носител на промяната.

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

За решение на Светия синод или ООН циганите да са роми пита Каракачанов

Сергей Станишев очаква предсрочни избори през 2019. Столетницата има сериозни шансове да спечели евровота през месец май. БСП обаче трябва да се мобилизира, по думите му.

Ръководството на столетната партия не трябва да подценява опонента от ГЕРБ. Затова е важно БСП да бъде вътрешно консолидирана, съветва президентът на ПЕС. Бих призовал към стратегическо мислене ръководството на БСП, изтъкна той. Важно е партията да има партньори и на вън. Въпросът за съюзника винаги е много сложен за БСП, подчерта бившият лидер на столетницата. Основният резерв за левицата той вижда в тези, които се определят като центристи.

Сергей Станишев усеща приятелското отношение в БСП. Той бе лаконичен за мястото му в евролистата. Очаква партията да извърви демократичния си процес в подреждането на листата на ЕП.

Той даде висока оценка на държавния глава Румен Радев. Президентът не може да играе ролята на опозиция, подчерта той. Президентът проявявал самостоятелност и достатъчна критичност към правителството. Въпросът с Истанбулската конвенция у нас е приключил, по думите му.

Като удар в празното пространство Станишев определи изискването за евродепутатите на БСП да са против конвенцията и пакта за миграцията - документи които той като президент на ПЕС подкрепя.

БСП се обяви против Истанбулската конвенция

БСП се обяви против Истанбулската конвенция

Заради текстовете срещу предразсъдъците към ролите на половете…

Слабостта на Европа днес е Европейският съвет, изтъкна още той. Три години правителствените ръководители не могат да намерят решения на наболелите проблеми. Да не се прави театър с избора на изтребител за авиацията ни, настоява Сергей Станишев. В София има умора, има и реални проблеми, изтъкна той. Столицата може да бъде спечелена от червените.

Българското европредседателство бе успешно за Европа, но не и за страната ни, тъй като важни стратегически за нас приоритети не са решени. Тази година ще бъде интересна, според него, но се надява да не е трудна за хората.