Политиката на управляващите да живеят на кредит е скандална, а БСП през последната година прекалено много се занимава със собствените си отношения, които не интересуват никого.

Такава позиция изрази председателят на ПЕС Сергей Станишев в „Годината“ по Дарик радио.
Наред с вътрешнополитическите процеси той коментира и споразумението между ЕС и Турция, либерализацията на визите и преговорите за присъединяване на южната ни съседка

Според него думата на изминаващата година е „блато".

"Скандално е поведението на управляващите, които живеят на кредит за сметка на бъдещето на страната, на вас, на мен, на всеки един българин, на нашите деца." – заяви лидерът на ПЕС, като напомни, че НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро-

Той припомни и ситуацията с "белия автобус" от лятото на 2013 година, до която се стигна заради намеренията на тогавашния кабинет "Орешарски" за нов дълг от 1 млрд. лв.

а 1 млрд. лв. заем предишният парламент, хората в него от тогавашното мнозинство, от БСП щяха да бъдат линчувани физически. Гняв, къртене на павета... Помните, нали, белия автобус. Щяха да бъдат пребити. Гняв за това, че се прави." – коментира Станишев.

Той определи като скандална възможността в рамките на три години да бъдат изтеглени до 16 млрд. лева заем, част от който страната ни вече взе.

"16 млрд. лв. заем - това е скандално. Това наистина е безобразие и това е запушване на нещата, купуване на спокойствие, на време – за сметка на бъдещето. Това е реалността на това управление, ако говорим обективно и една имитация на реформи, които се боричкат там между управляващите." - каза още лидерът на ПЕС.

Според Станишев, ЕС и Турция имат взаимна необходимост от сътрудничество по миграционната криза.

„ЕС има нужда от сътрудничество с Турция за мигранската вълна. Същото важи и за южната ни съседка. Тази година лично посетих няколко лагера за бежанци и условията за живот там са много трудни. Затова на Турция, на Ливан и на Йордания трябва да се помогне финансово, но е крайно време да се премине от приказки към действия. Дори чисто прагматично на Европа ще излезе по-евтино да помага там, за да може хората, които са избягали от война и повечето от тях искат да се върнат по своите родни места, да имат нормални условия за живот.“ – коментира Станишев.

На въпрос за либерализацията на визите за турските граждани, президентът на ПЕС посочи, те тази стъпка е полезна и необходима дори и от икономическа гледна точка.

По отношение на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС Станишев подчерта, че се отварят нови глави, но че моментът на тяхното затваряне изобщо не е дефиниран.

„Тук ние няма да отстъпим от прилагането на принципите на демокрацията и на европейските ценности. С това социалистите няма да направим компромис. Преди изборите бях в Истанбул и в Анкара. Срещнах се с лидерите на двете партии от нашето семейство – Каръчдароглу и Демирташ – и направих публични изявления в тяхна подкрепа. Натискът върху медиите, арестите на журналисти, закриването на медии, погазването на основни принципи на свободата на словото няма да се приемат безразлично и мълчаливо от Европа.“ – допълни Станишев.

„Управляващите в Турция представят нещата така, че е необходимо да бъдат ограничавани права в името на гарантиране на сигурността. Но този въпрос е много сложен и винаги трябва да се следи внимателно. Ние, европейските социалисти няма да позволим в името на сигурността да се отнемат фундаментални права и свободи. Да, има и извънредни ситуации, както беше в Париж след атентатите. Тогава са необходими извънредни мерки, но те не могат да бъдат постоянни и за неопределено време.“ – каза още лидерът на европейските социалисти.

По отношение на спора Русия-Турция, той отбеляза, че в това противопоставени няма победител.
По думите му, всеки, който е противник на ИДИЛ, трябва да го докаже с дела.

Станишев коментира и инцидента със смаления руски бомбардировач.
„Както виждате и международните реакции, всички призоваха за деескалация на ситуацията. Създава се едно много неприятно впечатление за прекомерна сила от страна на Турция, защото този самолет е бил на нейна територия 17 секунди. Като че ли се търси съзнателен конфликт, сблъсък и това няма как да не обезпокоява партньорите на Турция. Важно е да се намери политическо успокояване на ситуацията. А по отношение на Ислямска държава, всеки който заявява, че те са основен противник трябва да го докаже на дела, а не само с приказки. Стига вече игри.“ - обобщи лидерът на ПЕС.

Той сподели, че се надява думата на следващата година да е "промяна".