Държава на заден ход не може да се управлява. Това каза Румен Овчаров по време на градската отчетно изборна конференция на БСП.

Овчаров визира действията на кабинета, свързани с реформите и поддаването на натиска на протестите. По думите му, не може днес да правиш реформа, утре да не правиш, днес да правиш обществени поръчки – утре да ги спираш, не може днес да правиш съдебна реформа – утре да не правиш съдебна реформа.

„То е ненормално за всеки един от нас, това налудничаво движение, а за държава води до катастрофа. Аз го оприличавах на каране на кола на заден ход в скоростната лента на магистралата, неминуемо някой ще те блъсне, въпросът е кога ще дойде катастрофата и когато дойде, коя е алтернативата и ние ли сме алтернативата”, заяви Румен Овчаров.

Той изтъкна още, че лявото и в останалите бивши социалистически страни е поставено пред сериозни изпитания. Овчаров даде пример с Полша, където едно дясно правителство сменя друго дясно правителство и изтъкна, че у нас Радан (лидерът на ДСБ Радан Кънев - б.р.) го готвят за новата алтернатива на Бойко.

Овчаров бе категоричен, че БСП има нужда от организационно, идейно и кадрово реформиране на партията. „Трябва да се направят нещата и в трите посоки, това е разковничето”, категоричен бе бившият шеф на градското БСП.

По думите му същите леви лозунги са били издигнати и през 2009 година, но още на другия ден след изборите, след като БСП са обещали, че ще спасят България от мутрите и олигарсите, са клекнали пред тях.

Овчаров визира Цветан Василев, Пеевски и Доган. „Ние бяхме така да се каже фасадата, зад която те управляваха държавата”, заяви Овчаров и постави въпросът дали с повтарянето на същите леви лозунги хората ще повярват и ще се върнат при тях само заради лявото. „БСП бе единствената партия с морал, с идеология с кауза”, изтъкна Овчаров.

„Ние трябва да направим прост извод – лявата идея има тежък проблем. Дясното няма проблем – там е егоизъм, всеки спасява себе си, лявото има проблем с практическата реализация на тези идеи и претворяването им през властта. Ние сме изправени пред ръба на пропастта и трябва да направим необходимите промени – трябва да разчистим блатото и в БСП”, коментира Овчаров.

Полският и унгарският сценарий не са ни гарантирани, но не са изключени”, предупреди Овчаров. Според него позитивният сценарий за партията е подобен на сагата Междузвездни войни - първи епизод – промяната, втори епизод – силата се пробужда - президентските избори и трети епизод – новата лява вълна.
Накрая Овчаров завърши с девиза на Старата гвардия на Наполеон - „Умира, но не се предава”, посочен и от делегатите в конференцията.

Ние сме тук – ние сме старата гвардия, ние сме боеспособни, ние сме силни, внимавайте какво правите”, обърна се Овчаров към младите социалисти, делегати в конгреса.