Стига вече! Има дневен ред, който ние заменяме с фарсове. Моля ви, светът ни гледа.

Репликите принадлежат на бившия министър-председател на България Ренета Инджова.

За втори път в рамките на два месеца високопоставена личност от обществения и политическия живот на страната изрича призив „Стига вече!”. И както предшественика си Лозан Панов, на практика в думите на Ренета Инджова няма молба, а по-скоро укор и възмущение.

Тя оприличи българския политически живот на „Ганкиното кафене”* и дори още по-зле – на „бръснарница”.

Вижте главния прокурор – той се държи като в Ганкиното кафене, говори за Христо Иванов или Радан Кънев и заявява, че отговаря само лично за себе си”, възмутено и с ирония коментира Ренета Инджова. По думите й именно главният прокурор е входът към съдебната система, която трябва да възсъздаде справедливост, но главният прокурор от години отказва да си направи независим одит на функционалния профил, а и изобщо не говори за това, което се отнася до него именно като главен прокурор.

Инджова е възмутена и от това, че както ВСС, така и изобщо властите в България са отказали да коментират мониторинговия доклад на ЕК.

На въпрос дали и това ще се окаже един „заметен” доклад, бившият министър-председател заяви, че той вече е покрит, потопен в общественото съзнание и информационното поле.

Тя предупреди обаче, че начинът, по който е написан докладът, говори за това, че ЕК има намерение да ни остави на самотек. Освен това наближава и времето за официалното прекратяване на европейското финансиране.
"И какво правим тогава, при положение, че освен еврофонодовете в България друг инвеститор няма", попита Ренета Инджова.

Да отпадне мониторинга на ЕК – това устройва българските управляващи, посочи още Инджова, която смята, че българските власти притежават едно специфично ноу-хау: „да се държат все едно нещата не се отнасят до тях”.
„А всъщност тайната им (на властите, бел.ред.) мечта е да ни оставят намира. Ние искаме да си живеем в рахатлък, по нашенски, никой да не ни закача”, допълни тя.

Възмущението и огорчението на Ренета Инджова стигнаха до заключението, че „ние, като нация, сякаш се унищожаваме сами”. „Не срам, а позор!”.

Ренета Инджова отказа да говори като ПР на Меглена Кунева при въпрос за евентуалната й номинация за образователен министър.
„Нека видят като пример съдбата на първия премиер-жена в България и сами да направят своят избор”, каза Инджова.

Тя допълни отново с типичната си ирония, че в момента най-подходяща за политическа кариера е съпругата на магистрата Ясен Тодоров, тъй като по подобие на Хилъри Клинтън моралният момент и съчувствието на хората заради похожденията на мъжа й, могат да я изстрелят към върха.

*Ганкиното кафене - селската кръчма в романа "Под игото" на Иван Вазов.