Първото нещо, което ще направя за градоустройството на София, е да премахна паркинга на Софийската община, изграден до символа на столицата - църквата „Света София".

Това заяви Мартин Заимов на среща с представители на Камарата на архитектите в България. Десният кандидат за кмет прие поканата на столичната архитектурна гилдия, която се заинтересува от неговата управленска програма.за София.

Той беше посрещнат от председателя на Управителния съвет на Софийската камара на архитектите, арх. Данчо Данчев, който изрази общата позиция на организацията, че всички нейни членове са готови да работят професионално с бъдещия кмет на София.

На въпрос какво ще предприеме, ако има разминаване между неговата стратегия за развитие на София и градоустройствения план на столицата, Заимов отговори, че градоустройственият план трябва да следва стратегията, а не обратното.

„Първо обаче стратегията трябва да бъде разработена, а за целта имам нужда от вашата помощ. Помогнете ми тя да е факт възможно най-скоро." - призова архитектите десният кандидат за кмет.

От своя страна гилдията на архитектите поиска ограничаване на растежа на София на север, където има земеделска земя - стратегическа за града.

Дискусията продължи с обсъждане на броя на районите в София и териториалното й деление.  Според някои от архитектите те трябва да бъдат намалени, като оптималният им брой в столицата е между 6 и 8, в зависимост от посоките на изходящите от центъра магистрали, както и да има един централен район.

Заимов отбеляза, че идеята за окрупняването не му е чужда и очаква от архитектите да го посъветват колко точно трябва да са те