Софийските социалисти са възмутени от предложение детска градина да се казва "Червената шапчица", а не да продължава да носи името на героиня от антифашистката съпротива.

Става въпрос за Детска градина №1 в район "Възраждане" в столицата, която в момента носи името "Мара Петлякова". В СОС има внесено предложение детското заведение да се преименува на приказната героиня. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

Няма да подкрепим това предложение, категоричен е заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков, според когото сега на управляващите "изведнъж им скимнало" да сменят името. Той е възмутен, че в мотивите за преименуването се посочва, че приказката оказва възпитателна роля с нравствени идеи и простор на въображението, а не се казва нито дума за личността на Мара Петлякова. Инициативата се корени на политическата конюнктура, която налага историческите факти да бъдат забравени, изкривени и изтрити.

"Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой нов "Свети Никола", заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП.

"Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова", а като аргумент за стойността на името социалистите посочват и кратката история на Петлякова: През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд.