Не мога да прогнозирам към кой сценарий (за решаване на политическата криза) вървим, мога да кажа кой е най-разумният - този парламент да изкара. Това заяви пред БНТ политологът Стойчо Стойчев, който заедно със социолога Михаил Мирчев коментираха протестите и актуалната политическа ситуация в страната.

Според Мирчев целият кабинет виси на косъм. Снощният протест - осми пореден ден, бил една голяма манифестация. До 7-ия ден протестът беше от предимно млади хора, снощи беше балансиран, имаше и хора на моята възраст, каза Мирчев.

Имаше огромно спокойствие като психологическо усещане. Хората вървяха и казаха: "Ние сме тук и сме решение да ви свалим от власт. Не искаме да правим нищо екстремно". Към 22 часа се появиха едни момчета, суператлетични фигури, специфични обувки като на кечисти и с погледи на хора, каквито няма в множеството - това са хората, които извършват провокация с цел да се смени общия дух на протеста, разказа Мирчев за осмия ден на протеста.

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри
Обновена

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

На срещата присъствал и кметът на Варна Иван Портних

На въпрос, че хората не виждат алтернатива в лицето на БСП, Мирчев обясни, че щом се е провалила една глава, трябва да падне от власт. След него идва друг, дава се шанс грозното статукво да бъде разбито.

Според Стойчев е по-разумно всичко, което протестиращите искат да се въведе като законодателство, да бъде внесено. Да не ходим на избори есента и зимата, когато се очаква втора вълна на коронавируса. Да не харчим бюджетни пари. Провеждането на редовни избори ще даде възможност на партиите да се подготвят добре на изборите и март да се яви на едни нормални избори на една нормална обстановка.

В отговор на тези думи социологът Михаил Мирчев обяви, че ние сме в революционна ситуация, надали е резонно да мислим за след 3-13 г. напред. Той призова да мислим за след две седмици - дали ще има ново правителство.

Коя е личността на служебния министър председател, ако е като Герджиков - ще е поредна трагедия. Ако е читав, има такива българи, може да се избере читав служебен премиер, който да поеме цялата отговорност. Тогава може да гадаем и да се упражняваме, каза Мирчев.

"Борисов кой го пита, той е човек, който пада от власт, други хора ще решават", каза емоционално Мирчев в отговор на което Стойчев се опита да успокои тона.

Единственият смисъл е, ако някой иска да унижи Борисов и да падне от власт. Нищо не налага от рационална гледна точка служебен кабинет, който може да бъде излъчен и от парламента. Ако е вярно, че БСП е в тежко финансово състояние, Нинова може да се опитва да замете с предсрочни избори това, което е станало в партията. Ако БСП няма пари, кой ще финансира тази кампания - Божков ли, друг ли, запита реторично Стойчев.

Михаил Миков: Предсрочни избори не са необходими

Михаил Миков: Предсрочни избори не са необходими

Някой иска да затвори възможността за явна коалиция с ДПС

Имаме алтернативни проекти, поясни той и даде пример със Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов. Цветанов надали ще успее да мине цялата процедура по регистрация на партията си. Ясно е посланието на хората на улицата, каза Стойчев.

БСП е в особено състояние, каза Мирчев и поясни - някои искат избори, някои правят всичко възможно да предотвратят кризата на Борисов. Ако партията на Цветанов бъде регистрирана, това ще убие другите десни играчи - Манолова няма шанс, "Да България" ще бъде с минимален шанс, Цветанов е подкрепен в братска Америка, той много узря като политик и не трябва да бъде подценяван, каза социологът.

Ако той има своя партия, половината ГЕРБ ще отиде там, смята Мирчев. "Патриоти ще измрат групово и трите партии са на смъртния одър. Няма да е фрагметиран вота", смята той.

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро
Обновена

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро

Видеото потвърждава снимките, пуснати преди месец

В коментар за последните видеозаписи и сересета, които се появяват в публичното пространство, Стойчев обясни, че в момента ще се отвори и Кутията на Пандора. Партии, частни организации наемат бивши служители на спецслужбите. Сега технологиите са популярни - всеки с телефона си може да прави видео. Нямаше една обща снимка, на която премиерът на е на снимка с пари, каза той по повод представените снимки и видеа.

За Мирчев - въпросът е да не го прави главният прокурор (да пуска СРС), някакви заминали, притиснати от закона могат да си го позволят, каза той, визирайки фейсбук съобщенията на бизнесмена Васил Божков.

Институцията главен прокурор да не дава този злокобен пример на беззаконие, допълни Мирчев.