Страсти прехвърчаха заради предлаганата декларация от националистите за осъждане на геноцида над българския народ по време на османската империя. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан веднага атакува предложението и подчерта, че "не сме били в робство, а във владичество".

Този период не може да се нарече геноцид, смята Местан. Иначе темата, по думите му, засягала "дълбинни пластове на колективното несъзнавано".

Предложението на Атака, подкрепено от Патриотичния фронт, било гавра с историята, смята лидерът на ДОСТ. Целяло се изваждане на опасни популистки дивиденти. Нищо няма да допринесе този проект за решение, категоричен е Местан, които съзря поставяне на нови разделителни линии.

Крайният национализъм е опасен и антинационален, заяви той.

Независимият депутат Муса Палев пък поиска да отпадне точката. Освен това нямало становище и на външната комисия.

Патриотът Димитър Байрактаров пък в защита на декларацията припомни кръвния данък по онова време.

"Въпрос на чест е това предложение да бъде отхвърлено и да продължим разискванията", атакува той предложението на Палев, което в крайна сметка мина.

Волен Сидеров се ядоса и поиска прегласуване. Освен това обвини депутатите от ГЕРБ, че с позицията си "въздържал се" проявявали национална безотговорност.

"Мислете с българските си сърца, не с турските", призова лидерът на националистите. Призивът му не срещна подкрепа и точката бе отложена.