На 22-ия ден от началото на войната в Украйна от КНСБ излязоха с позиция, че осъждат категорично военното нахлуване на Русия в Украйна и призовават всички международни, европейски и национални институции да работят в посока на намиране на дипломатическо решение и постигане на мир.

Тази война е безпрецедентна атака срещу суверенитета на украинската държава, гражданските свободи и правата на украинските граждани, се казва в документа. 

Шест работни групи в МС работели по проблемите на бежанците

Шест работни групи в МС работели по проблемите на бежанците

Агресорът диктува, ние налучкваме какво да правим с украинските бежанци

От КНСБ се ангажират с провеждането на хуманитарна акция "КНСБ за Украйна". Подобни акции провеждат и отрасловите структури на конфедерацията. Събират се парични средства за нуждаещите се, посредничи се за намиране на жилища, съдейства се за намиране на места в детски градини и училища за деца на бежанците. Същевременно КНСБ ще реализира помощ за украинските бежанци в България, включително чрез акции, кампании и дейности по проекта на Европейската конфедерация на профсъюзите UnionMigrantNet.

С декларацията от синдиката призовават за солидарни и координирани действия в България, включително осигуряване на безпрепятственото настаняване на украински граждани, които имат нужда от бързо намиране на подслон. От синдиката уверяват, че ще следят за гарантиране отвореният достъп до пазара на труда за граждани на Украйна, бягащи от войната.

КНСБ приветства предложението на ЕК за нов инструмент за действия за сближаване на бежанците в Европа - Cohesion"s Action for Refugees in Europe (CARE), което ще гарантира допълнителна гъвкавост в политиките и акцентира върху спешността за справяне с миграционните предизвикателства в резултат на военното нахлуване на Русия в Украйна.

С оглед на ситуацията в България и пристигащите на наша територия бежанци, голяма част от които с български произход, КНСБ настоява българското правителство да предприеме бързи действия за усъвършенстване на организацията по приемането, обработването на необходимите документи и настаняването им, като се отчитат индивидуалните ситуации и състояние на пристигащите, както и факта, че преобладаващата част от тях са жени и деца, което предполага специфични грижи и внимание.

Синдикатът настоява за строг контрол на всички действия на институционалните представители за недопускане на дискриминация или неравностойно третиране и ще следи за спазване на българското законодателство, касаещо правата на пребиваване, на социална подкрепа, здравни грижи и трудова дейност на бежанците.

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

80% от пристигналите украинци искат веднага да започнат работа

Пет териториални структури на конфедерацията в зоните, където пристигат най-компактни маси от бягащи от войната, вече са ангажирани с предоставяне на съответни консултации и сътрудничество с контролните органи при получаване на сигнали за допусната дискриминация или ограничаване на права на бежанци.

КНСБ настоява за дългосрочна стратегия на правителството по отношение на хилядите бежанци от българската диаспора, които желаят да се установят постоянно в страната ни, като се разработи и конкретна програма за жилищно обезпечаване, включване в пазара на труда и цялостното им интегриране в обществото.

Освен с народа на Украйна от синдиката изразяват и солидарност с хората на Русия, които са подложени на репресивни мерки от страна на руската държава заради тяхната смелост да надигнат глас за мир и край на конфликта. В същото време от КНСБ подкрепят всички възможни мерки на европейско ниво за притискане на Руската държава да прекрати военната агресия в Украйна. Но настояваме да се прави разлика между управляващия режим в Руската федерация и близките до властта олигарси от една страна и от друга - работниците и руския народ, които ще бъдат най-силно засегнати от санкциите, се казва в позицията.

2 500 украински бежанци са настанени в хотели

2 500 украински бежанци са настанени в хотели

1100 украинци са настанени в държавни и общински структури

Припомняме, след инвазията на Русия в Украйна в много страни бяха блокирани руските стоки, а множество международни фестивали, университети и аукциони също блокират участието на руски делегации, учени и произведения на изкуството.

Според синдиката, икономическите санкции срещу Русия ще доведат до потенциално избухване на социални и икономически конфликти в България и в ЕС заради нарушаването на веригите за доставки и високата зависимост на ЕС от вноса на руски природен газ и петрол. Наред с това, войната подтиква държавите в Европа към преоценка на политиките за сигурност и рязко увеличаване на разходите в тази сфера, но това не трябва да става за сметка на социалната държава и социалния мир.

В пожелателен тон от КНСБ посочват, че е изключително важно зависимостта на България от руските енергийни доставки да бъде значително намалена. Необходимо е българското правителство да преразгледа енергийната политика и да проучи всички възможности за надеждни и алтернативни източници. 

Агенцията за бежанците сключва експресни договори за преводачи от украински

Агенцията за бежанците сключва експресни договори за преводачи от украински

За работа с бежанците, бягащи от войната са обучени 121 служители

Конфедерацията настоява за амбициозни политически и дипломатически мерки за намиране на мирно решение на този горещ конфликт. Тя пледира за предприемане на всички възможни хуманитарни инициативи за облекчаване на положението на украинските граждани, както на тяхна територия, така и на териториите на страните, приемащи бежанци от войната.