Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал. Има нагласи в тази посока. Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира от участниците в Мюнхенската конференция по сигурността. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред БНР.

Той посочи, че общото послание на конференцията в Мюнхен е, че Член 5-и от договора за НАТО е в сила. По думите му никой не поставя това под въпрос. Член 5-и ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор, поясни той.

Според Тагарев трябва да бъдат заделяни повече средства за отбрана. Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност, посочи той.

Военният министър подчерта, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността Володимир Зеленски е изтъкнал нуждата от оръжия, за да може Украйна да гарантира своята сигурност и тази на Европа.

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

България продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна