Новият редовен министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще продължи с оказването на военно-техническа помощ на Украйна, а това да осигури собствената си стабилност и стабилността на региона.

"Аз говоря за това, че е необходимо да продължим да оказваме помощ (на Украйна), това е изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност. А какво точно ще дадем, зависи от много други неща - от реалните потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме. Разбира се, трябва да има и решение на Народното събрание", каза той.

Засега обаче Киев не е представил конкретни искания, но ще има яснота по въпроса през следващата седмица, когато предстои среща между военните министри в Брюксел. "Тя е предшествана от среща във формата "Рамщайн" и предполагам, че там ще добия вече по-ясна информация за конкретните към момента искания. Защото пак да повторя - сигурността, независимостта на Украйна е изключително важна, за да бъде сигурен целият ни регион в години напред".

"Много са (най-важните приоритети), не мога да посоча един. Най-важното е да се ориентирам в ситуацията. Имам да направя много неща първо, на първо място да формирам екипа си. Това е много важен въпрос, без екип един човек не може да направи нищо", посочи още Тагарев.

Съставът на кабинетът му ще бъде от двама заместник-министри, като името на единия вече е ясно - Станимир Георгиев, който е бил заместник-началник на МО по времето на кабинета "Петков".

Има консенсус между ГЕРБ и ПП/ДБ и по друг основен въпрос - поне 2% от БВП ще бъдат отделяни за отбрана, подчерта министърът.

Първите назначени зам.-министри са в МВР и МО

Първите назначени зам.-министри са в МВР и МО

Стоян Темелакиев и Станимир Георгиев

Припомняме, 48-ото Народно събрание взе решение да изпратим военна и военно-техническа помощ на Украйна, след като преди решението беше за оказване само на хуманитарна помощ. След разпускането му обаче изпълнението на решението остана в ръцете на служебния кабинет на Румен Радев и многократно бяха изказвани съмнения дали правителството го е изпълнило в цялост. 

Припомняне, че Тодор Тагарев бе името за министър на отбраната, което бе първо и неосъществено предложение в кабинета на Кирил Петков.

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Късно е да се говори за триъгълните сделки Словения, Словакия, Чехия и Полша