Свалянето на американския дрон в Черно море категорично е вражеска провокация от страна на Русия. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му решението за свалянето на безпилотния апарат не е взето от руските пилоти, а е дошло от най-високо равнище, вероятно лично от Путин. Той посочи, че не вижда случайност в този казус. Тагарев бе категоричен, че това са преднамерени действия по заповед на Кремъл.

Според бившият министър руските пилоти са проигравали такива ситуации. Те са опитали няколко начина да свалят дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е изключително силна, това рязко нарушава аеродинамиката на дрона, той лесно губи управление. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което казва и американската страна, че е имало механичен контакт между един от самолетите и витлото на дрона. Това е много рисково, поясни Тагарев.

Този дрон не маневрира бързо, лети със сравнително ниска скорост, по стабилна траектория. Не изключвам също така вероятността да е имало и стрелба срещу дрона, допълни той.

Тагарев изтъкна, че дронът е летял в международно въздушно пространство, където няма ограничения.

Коментар по темата направи и Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната. Според него казусът би имал развитие, ако Русия тръгне да търси останките от дрона. По думите му нито България, нито Румъния разполагат със средства, които да установят къде е той и да го извадят. Според конвенция от Монтрьо Турция е затворила проливите и американски кораби не могат да влязат, поясни той.

Божилов изключи възможността НАТО и САЩ да влязат в директен сблъсък с Русия.

Припомняме, че руски изтребители свалиха американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Инцидентът се случва на фона на повишено напрежение между Русия и САЩ. Руското МО отрече изтребителите да са влезли в контакт с дрона или да са използвали оръжия. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов посочи, че Русияизглежда инцидента като провокация.

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

До напрежение с Русия доведе инцидентът