Депутатите се скараха за тъмните практики в назначенията. Това стана по време на пленарното заседание при обсъждането на промени в Закона за енергетиката, отнасящи се за кадровите смени в КЕВР.

Делян Добрев от ГЕРБ обвини управляващите, че се опитват да подчинят КЕВР и в тъмни практики в назначенията на кадри в държавните органи. Освен това сега се приемало скоростно законодателство. Добрев предупреди, че имало уговорка за бързо обнародване на закона и бързо издаване на брой на "Държавен вестник". Няма да имаме състезателна процедура, оплака се депутатът от ГЕРБ.

Васил Стефанов от ПП посочи, че със закона не е позволено да се предлагат членове на КЕВР от НПО- сектора, за да се избегне лобизма. Това не е практика в ЕС, не виждам защо трябва да го правим и тук, изтъкна той.

Че е необходима промяна в закона за енергетиката се съгласи Рамадан Аталай от ДПС. Но, според него, намаляването на броя на членовете на КЕВР заплашва регулатора да не може да си върши работата. Каква е причината да ги направите от девет на пет, недоумява народният представител. Освен това Аталай критикува управляващите, че така занижили критериите за член на КЕВР, както и че и "Цецо от паркингите може да е член на КЕВР". Ще катастрофирате, предупреди той.

Иван Ченчев пък сблъска позиция с Цончо Ганев от "Възраждане" на тема кой е фашист и в какъв ранг. След като Ганев му обясни, че днес отбелязваме почит към жертвите на Холокоста, червеният депутат се извини.

НС прие правилата за избор на КЕВР

НС прие правилата за избор на КЕВР

Не бе прието предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне първоначално заложения срок от 14 дни за номинации

От ИТН пък посочиха милиардите загубени левове в енергетиката заради лобистките решения на КЕВР. Тома Биков от ГЕРБ заподозря, че умишлено се занижават критериите за шеф на регулатора. Никога не сме искали да имаме хора в КЕВР и не сме и имали, обясни той като изтъкна, че управляващите искат да овладеят комисията. Там няма далавера, каза депутатът от ГЕРБ.

От девет до пет се намалиха членовете на КЕВР с гласуване на текстове от закона. Не мина предложението президентът да предлага член на регулатора.

Миене и подмиване в дебата за КЕВР в пленарна зала

Миене и подмиване в дебата за КЕВР в пленарна зала

Обсъждат промени в Закона за енергетиката - намаляване състава на КЕВР

Не за първи път депутатите се карат в пленарна зала за новите назначения, които трябва да се извършат в КЕВР, тъй като членове, включително и председателят Иван Иванов, са с изтекъл мандат от близо две години. Промяната в КЕВР беше и една от първите задачи, които си постави "Продължаваме промяната", тъй като в края на 2021 и началото на 2022 година, тъй като КЕВР направи "изненадващ" правителството ход за повишение на цените на енергоносителите. Депутатите реагираха с налагане на мораториум. 

Миналата година бе направен опит за избор на нов шеф на КЕВР, като стартира процедура, но след отказа на Пламен Младеновски, който беше кандидатура на ГЕРБ за поста и единствен предложен за председател на регулатора, се отказа от надпреварата.