В българския парламент ръководи Българската комунистическа партия и всички парламентарни групи са нейни креации. Тази констатация направи Татяна Дончева по време на изнесено заседание на всички депутати от Конфедеративната група на европейската обединена левица от Европейския парламент. На заседанието на европейската левица участваха и двама лектори от Движение 21 с лидер Татяна Дончева.

"ПП ГЕРБ представлява крилото на Тодор Живков, бившия комунистически ръководител. Това е в ръководството на ГЕРБ, това е в актива, това е във всичко останало. Те са членове на ЕНП. Изобщо не е вярно, че само в социалистическата партия е проблемът. Не - там е само крилото на тези, които свалиха Тодор Живков. Крилото на националистите е представено от няколко главни управления на Държавна сигурност и ДПС се ръководи от Москва", представи ситуацията у нас Дончева . В споделената оценка пред депутатите, лидерът на Д21 акцентира върху тежката институционална криза, кризата на идентичността и липсата на съпротивителните сили на нацията.

Д21 има амбицията да предложи алтернативни решения на реалните проблеми на България. Тя бе категорична, че в реалното получаване на демократични права и свободи у нас имаме проблеми.

"Правителството, сегашното, обича да отмества проблемите и да приема закони, които напълно съответстват на еврореалностите. Това, което ЕП е приел, актуално нашите правителства бързат да го приемат тук и например така всички тези проблеми, които казахте, че сте впечатлени, беше отговорено с приемане на нови закони за личните данни. По силата на тези нови закони за личните данни във всяка една българска фирма, имайте предвид, че има много такива регистрирани, но много малко работещи, ще трябва да има служител, отговарящ за личните данни, независимо, че може да нямат пари за заплати ще трябва да имат служител, отговарящ за личните данни и държавата ще може да ги глобява с 4% от техния оборот. Ето това някой нарича актуален отговор на демографските, здравните и всякакви други проблеми".

По думите й е важно постигането на върховенство на закона у нас. "За да има върховенство на закона, за нашата страна това е важно, защото правилата и върховенството на закона, ще ни дадат чувство за справедливост на гражданите и подходящ бизнес климат, който ще ни помогне да произведем нещо, което може да разпределим. Сега ние произвеждаме твърде малко и не е проблемът ни в това колко процента можем да отделим за здравеопазване и образование, а колко нето пари са това", коментира тя.

След 2014 г. БГ има съществен проблем в цялата си държавна администрация по отношение на политическите назначения, констатира още Дончева.

Тя не скри критиките и към Европа и ЕС по отношение на корупцията като изтъкна, че прави впечатление за какво Европа дава пари и за какво не . "Когато България се управлява от ЕНП, парите текат, когато се смени властта парите спират. Прави впечатление за какво в България идват пари и за какво Европа - не дава пари. Европа беше супер стриктна по отношение на парите за земеделските производители, а същевременно суперларж по отношение на парите за едни строителни поръчки, които се знае от кого се извършват и на кого се връщат пари", изтъкна още лидерът на Д21.

"Като действащ магистрат и политик ви казвам, че корупционните схеми идват от Европа, а не са измислени тук. Тук само се намира поддържащ персонал, който да бъде партньор и тогава за Европа е безразлично, дали когато поръчките получават правилните фирми и парите се връщат на правилните хора- тук някои си разпределили парите. С какви средства да се борим с корупцията? ", попита още лидерът Татяна Дончева.

Като в ущърб на демокрацията е действието на сегашната система на прокуратурата, която определи като прокуратура от сталинов тип, която има нужда от реформи и действието на спецсъда.

"В България има Специализиран наказателен съд. Този специализиран наказателен съд съдържа всички признаци на извънреден съд, какъвто Конституцията забранява, европейското законодателство забранява, но той съществува", изтъкна още Дончева.