Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е внесен от бившия социален министър и настоящ депутат от парламентарната група на коалицията ГЕРБ/СДС Деница Сачева и група народни представители.

Народните представители гласуваха 185 гласа "за", без против и 1 глас "въздържал се". При прегласуване, поискано от парламентарната група на ГЕРБ/СДС резултатът бе сходен - законопроектът бе приет единодушно със 184 гласа "за", без нито един глас "против" и "въздържал се".

Съгласно мотивите на законопроекта, той е в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. Голям е и броят на жалбите от ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно 6 месеца. Предлага се решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари.

Вчера на протест пред Министерски съвет се събраха хора с увреждания и техни близки заради забавянето, което ги оставя без никаква финансова помощ.

С предложения проект на изменения се осигурява възможност за решение на проблемите, като хората с увреждания имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания за периода до произнасянето на органите на медицинската експертиза. Предвидено е хората с увреждания да не бъдат държани отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна на вида и степента на увреждане.

Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, искат пациентските организации

Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, искат пациентските организации

Настояват за спешно задвижване на законови промени

Констатациите са, че с малки изключения, регламентираните срокове за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се спазват. В значителен брой случаи забавянията са драстични, достигащи и до една година от подаване на документите. Нормативно определеният 3-месечен срок за произнасяне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при липсата на адекватна финансова подкрепа през този период, също е твърде дълъг и е предпоставка за нарушаване на правата гражданите, които за времето до постановяване на експертното решение са лишени от възможността да ползват свои права на хора с увреждания.

В контекста на дебатите по законопроекта бившият социален министър Георги Гьоков заяви, че БСП ще подкрепи законопроекта на първо гласуване. По думите му законопроектът удовлетворява само част от хората с увреждания. Има два подхода към хората с увреждания - медицински и социален. Крайно време е, когато става въпрос за хората с увреждания, да не се подхожда популистки и вниманието да не бъде насочено към самото увреждане, а към резултатите и ресурсите на човека, настоя Гьоков.

ДПС също декларираха, че ще подкрепят законопроекта на първо гласуване, като си запазват правото да направят промени между първо и второ четене.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" добави, че от формацията също ще подкрепят законопроекта. Промените в Закона за хората с уврежданията са необходими. Няма как да се проведат реформи с кръпки в здравното и социалното законодателство, посочи Белобрадова. ТЕЛК системата не просто трябва да бъде ревизирана, а трябва да се случи с голям обществен дебат и анализ. Трябва стабилен парламент и правителство, което не е популистки подход, уточни тя.

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Цели да се решат най-сериозните им проблеми с ТЕЛК

Прекалено много неща зависят от системата на ТЕЛК, за да си позволим кръпки, изтъкна Белобрадова и добави, че когато хората с увреждания нямат ТЕЛК, нямат право на полагащите им се доходи. ДБ подкрепят напълно протестиращите хора с увреждания.

Искрен Арабаджиев от ПП заяви, че от формацията на Кирил Петков и Асен Василев също ще подкрепят законопроекта. Не могат да се решават проблемите в здравеопазването на кръпки и на парче през законите. В системата на ТЕЛК има много натрупани проблеми не само с чакането хората да получат тяхната оценка, подчерта Арабаджиев.

"Истината е, че системата на ТЕЛК не дава адекватни критерии и информация как от МТСП може да помогне хората. Можем, след като приемем законопроекта на второ четене, да се формулира една дискусия с всички партии и с ресорните министерства да помислят как може да се нормализира ситуацията и помощта, която получават хората с увреждания", обясни Арабаджиев.