"Проблемът беше комуникационен и няма злоупотреби и проблеми с формиране цената на изравнителната сметка на битовите потребители.". Това увери енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ във връзка с направената проверка за изминалия отоплителен сезон на хората.

Тя увери, че няма нарушения за формиране сметката на потребителите и хората трябва да бъдат спокойни.

"Топлофикация София" върна 24 млн. лева от надвзетите пари за парно

"Топлофикация София" върна 24 млн. лева от надвзетите пари за парно

Предстои да бъдат възстановени още близо 13 млн. лева

Петкова припомни, че правителството многократно анонсира, че предстои втора вълна на коронавируса, която ще бъде много тежка. Предприеха се всички необходими мерки, анонсираха се мерките до края на годината. При първа необходимост ще бъдат предприети адекватни мерки за плащането на сметките на хората, увери енергийният министър. 

Хората трябва да бъдат сигурни, че правителството си е на мястото, за да може да бъдат предприети най-щадящите мерки за хората и икономиката, изтъкна Петкова. За нас е важно икономиката да функционира и да се опитаме да запазим нормалния начин на живот, доколкото е възможно, поясни тя.

Нови разходи за парно от края на октомври

Нови разходи за парно от края на октомври

Корекция е направена на всяка пета от изравнителните сметки

Според нея мерките са адекватни на ситуацията, а хората трябва да ги спазват такива, каквито са. Мярката 60/40 е насочена към запазване на работните места, посочи Теменужка Петкова.

Потреблението на електрическа енергия не отбеляза сериозен спад заради кризата с коронавируса, увери енергийния министър.

"Топлофикация" имала най-малка вина в сценария със сметките за парно

"Топлофикация" имала най-малка вина в сценария със сметките за парно

Грешката й била, че започнала да връща пари, преди да се излезли изравнителните сметки

Теменужка Петкова обясни, че планът за възстановяване и устойчивост гарантира възстановяването на страната, но и на икономиката за години напред. Имаме ясна визия, цел и посока, когато сме правили плана, но за да стигнем до всички проекти в него, ние направихме много мащабно проучване и анализ, уточни тя.

Въглищните централи са много важни за нас. 46% от енергията идват от въглищните централи, а през зимата този процент достига до 60%. Въпросът е, че зеленият преход към нисковъглеродна икономика трябва да става плавно, обясни тя.

Във връзка с идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", Петкова коментира, че до края на януари 2021 г. БЕХ трябва да бъде готов с проучването и анализа си и едва тогава вече Министерство на енергетиката щяло да има доста повече документи и информация.

Забавянето на строежа на интерконектора Гърция-България ще бъде компенсирано, увери още Петкова и допълни, че не вижда политическа сила, която да не иска енергийните проекти да се случат.

ТАСС по анонимен източник: „Балкански поток” е завършен

ТАСС по анонимен източник: „Балкански поток” е завършен

Няма официални събития заради коронавируса

Припомняме, на 21 април стана ясно, че започва проверка на "Топлофикация София" заради сигнали за високи сметки за март. Ден по-късно от дружеството отрекоха да има завишаване на сметките.

Миналия месец омбудсманът поиска да се направи проверка на изравнителните сметки, тъй като в институцията са се получили изключително много оплаквания от граждани.

На 8 октомври стана ясно, че омбудсманите на "Топлофикация- София" ще се отчитат на 2 месеца.