Кметът на София Васил Терзиев остана доволен от избора на временен председател на Столичния общински съвет и оптимист за работата на СОС. Пред журналисти в Общинския съвет Терзиев заяви, че дори се пошегувал със столичните общинари, че днес, на 8 февруари от осмия път, най-после бил избран председател. Той се позова и на известната българска поговорка - седем пъти мери, веднъж режи.

"Напълно осъзнавам, че за мен и администрацията започва голямото предизвикателство с работещ СОС. Това не означава политическа подкрепа нито за председателя на СОС, нито за администрацията и никой от нас не живее с такива илюзии. Целият разговор няма да го водим през медиите, а през комисиите и в общинския съвет. Съвсем скоро ще сте свидетели колко много различия има в политиките и вижданията ни по политически въпроси", коментира Терзиев. Той е щастлив, че за първи път общинарите успели да сложат интересите на София.

Васил Терзиев увери, че няма никакви сглобки и заварки за София, а политическите различия остават. "Този мандат никой не се заблуждава, че ще е лесен, но има поводи за оптимизъм", сигурен е кметът на София.

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

За кандидатурата на Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници

Запитан как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е нелегитимно избран кмет, Терзиев заяви, че ако Борисов има такава информация, има институции, които да ги сигнализира. Ако се говори за изборни манипулации, имало много протоколи, в които се виждало на видеозаписите, че е със 150 или 200 гласа, а му се пишели 0. Всички обвинения за изборни измами от хора, които отмениха машинния вот и имат богат опит в правене на избори за Терзиев е малко несериозни.

Васил Терзиев не вижда причина от днешния ден с избора на временен председател на СОС, да има предсрочни избори за общински съветници в София. Ако съдът обаче прецени, че трябва да има нови избори за кмет на София, Терзиев ще се съобрази с решението на компетентния съд и такива щяло да има. Живеем в правова държава, а каквото прецени съдът и институциите, общинските съветници ще се съобразят с него.

Васил Терзиев заяви, че ще внесе доклад за преструктуриране на Столична община в рамките на няколко седмици. Комисията по финанси и здравеопазване ще бъде разделена, като има някои дирекции в общината, които не са на място, като например "Обществени поръчки" да е в дирекция "Финанси".

СОС ще заседава извънредно, за да се скарат вече за комисиите

СОС ще заседава извънредно, за да се скарат вече за комисиите

Цветомир Петров с първо изявление като временен шеф