Министерство на вътрешните работи (МВР) не е виновно за мигрантския натиск. Това заяви пред News.bg Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията за проблема със зачестилите гонки на полицията с нелегалните мигранти.

Той посочи, че няма ново МВР спрямо периода 2015-2016 г. Ако се погледне преди 3-4 години мигрантският поток бил ограничен до 2-3 хиляди човека годишно, а през 2018-2019 г. нямаме дори мигрантски поток, сравни Безлов, според когото оставките в силовото ведомство няма да решат ситуацията. Когато има такава ситуация с постоянни смени и нестабилност в службите и в полицейските структури, а хората, които взимат решения, се опитват да не поемат отговорности, за да нямат кариерни проблеми, каза той.

Главният секретар на МВР подава оставка

Главният секретар на МВР подава оставка

Той призова за законодателни промени, които да защитят здравето и живота на полицаите

Безлов добави, че за периода, откакто започна новата голяма мигрантска вълна (пролетта на 2022 г.) МВР не взело никакви мерки, за да може да се спират и санкционират каналджиите, които имат агресивно и рисково поведение. За разлика от предишната мигрантска вълна от 2013-2016 г. има огромен брой каналджии, които не са български граждани, а чужди такива - сирийци, иракчани и афганистанци. Едно от нещата, които са нови, е, че комуникират помежду си през социалните мрежи и става изключително сложно противодействието им от страна на спецслужбите, коментира Безлов.

Безлов смята, че даването на дълго оръжие на граничарите ще създаде повече проблеми, отколкото да реши такива, защото може да има тежки инциденти.

Иначе той посочи, че проблемите за миграцията са както вътрешни, така и външни. Като вътрешен проблем Безлов открои липсата на устойчиво правителство практически почти 2 години, а като външен проблем е политиката на Турция и Сърбия да не възпират преминаването на мигрантите през България.

По думите му не трябва да се преувеличават изброените събития за нелегална миграция, гонките с нелегалните мигранти. Със сигурност има проблем, но въпросът е да се вземат някакви мерки. Мигрантите никога не са спирали да преминават през България от средата на 90-те години. Проблемът с нелегалната миграция е не само български, но проблемът е, че ние сме един от трите големи канали за влизане в Европа и през Балканите, посочи още експертът.

Заловиха 13 мигранти в столични квартал "Кръстова вада"

Заловиха 13 мигранти в столични квартал "Кръстова вада"

Сигналът за тях е получен от живущи в квартала