Съставянето на правителство с третия мандат все още е теоретично възможно, заяви народният представител от БСП Тодор Байчев пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва обаче да се преглътне доста его и да се извади повече съдържание от всяка една от политическите сили, които доста непремерено се изказваха последните дни в парламента, камерите. Трябва да се прояви повече държавническо мислене." - коментира Байчев в предаването "Денят ON AIR".

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

А с тези, които са постъпили некоретно с нас, няма да разговаряме повече

Той припомни, че в началото на 45-ия парламент БСП беше партия, с която никой не желаеше да говори, тъй като беше причислена към статуквото.

"В края на 46-ия парламент БСП е партията, с която може всеки да разговаря. Ние сме достатъчно отворени и разумни. Показахме, че можем и знаем какво да се прави в необходимите моменти. Не виждам нищо странно в това да бъдем подкрепени от "Има такъв народ". И в този контекст - ще припомня как имаше хора с мегафони, говоря за "Обединените патриоти", Каракачанов, Сидеров, които крещяха под Министерския съвет нецензурни думи, прегърнаха се и управляваха 4 години. Напълно е възможно да се седне и да се поговори наново, и да се реши кое е по-важно - партията или държавата." - посочи Байчев.

По думите му в настоящата ситуация на държавата ѝ предстоят трудни моменти.

"Днес и министър-председателят заяви, че ако не се приеме актуализация на бюджета - това, което самите ние гласувахме, проблемите няма да могат да бъдат решени. Все още всички партии се ръководят от това, че са възможни избори. В момента, в който се състави правителство, дневният ред на партиите ще стане коренно различен." - категоричен е народният представител.

Той напомни заявката на "Демократична България" да бъде част от новото управление.

"Те бяха част от новите времена и нрави, които настъпиха. Но както вече виждаме - "Демократична България" не искат да се погледнат с ИТН. Да не забравяме, че това е коалиция, различни партии. Някои от тях да припознаят част от министрите, част от програмите, които ще се представят от тези министри. Трябва да работим първо в посока на преговори и когато се изчерпят всички възможности - да излезем на избори." - посочи Байчев.

Според него може да се очаква третият мандат да бъде връчен от президента Румен Радев именно на БСП.

"Логично погледнато е да го даде на третата политическа сила. Още повече, че "Демократична България" заявиха, че имат техен кандидат за президент. От друга страна Мая Манолова и нейната група съвсем нямат тежест в парламента и не би трябвало при тях да отиде." - аргументира се депутатът.

Според него, партиите в парламента нямат интерес от нови избори.

"По-скоро в момента част от ръководствата на някои политически партии проявяват егоцентризъм и егоизъм. Заради това цари неразбирателство. Ние сме в този хаос, защото хората не излязоха да гласуват. Те оставиха всичко в ръцете на едни ентусиасти. Не може плажовете и заведенията да са пълни, а в същото време тези хора да недоволстват от цените на тока, от здравния министър." - добави депутатът от БСП.

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

ГЕРБ/СДС позволиха с гласовете им "против" да бъде приключен първият мандат