Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев коментира в студиото на БНТ катастрофата с учебния изтребител L-39 ZA, при която загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров. Инцидентът се случи по време на подготовката за отбелязването на 20 години от членството на България в НАТО. Според Тагарев, подобни инциденти в българската авиация се случват често, предвид ограниченото количество летателни часове, които българските пилоти натрупват.

Той обаче заяви, че според него това шоу не е трябвало да се провежда предвид тежкото състояние на военната ни авиация, която едва изпълнява минималната си задача по охрана на въздушното ни пространство. Той освен това каза, че едва след катастрофата е станало ясно, че това авиошоу е посветено на 20 години от членството на България в НАТО. Според него първоначално авиошоуто е било посветено на 35 години от въвеждането в експлоатация в България на самолетите МиГ-29.

Тагарев подчерта, че в последните три години България е загубила трима пилоти, което е твърде много за такъв период. Той отбеляза, че при предишните два случая причините за катастрофите не са били напълно изяснени, което според него представлява сериозен пропуск. Според Тагарев, ако и тази катастрофа не е причинена от техническа неизправност, вероятно става дума за човешка грешка, а за такива проблеми трябва да се вземат допълнителни мерки за предотвратяване на бъдещи инциденти.

Той подчерта, че след смъртта на Васил Терзиев никой не е понесъл отговорност и според него, когато стават такива инциденти не може никой да не е отговорен за тях. Припомняме, че Терзиев  загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29, който падна на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла. По случая бяха обвинени двама военнослужещи за причиняване на смърт заради немарливост. През септември миналата година обаче Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.

Бившият министър заяви, че не може да се правят заключения относно причината за инцидента, без да се разгледат всички възможности. Според него, пилотите са изпълнявали сложен маньовър, и ако не е имало техническа неизправност или сблъсък с птица, възникват въпроси относно тяхната подготовка за такъв вид маньовър.

Три версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Три версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда е причинила трагедията?