По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна. Това заяви пред журналисти във връзка с новината за изнасяна информация за чужда държава от служител на МВР военният министър Тодор Тагарев, цитиран от БТА. По думите му има сили, които инвестират значителни ресурси с такива цели.

Тагарев участва днес в конференция на тема "Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации" в "София Тех Парк".

Той посочи, че изискванията към отбранителната индустрия нарастват значително благодарение на Путин и и неговите агресивни действия.

Запитан дали в Министерството на отбраната се прави проверка във връзка с шпионския скандал за пробиви в сигурността, Тагарев обясни, че има такива механизми, които работят постоянно. "Специална проверка във връзка със случая, разгласен вчера, няма и няма как да има, тъй като затова работят основно Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), има и някои функции на Военна полиция", каза още министърът на отбраната и допълни, че всичко това е описано в законите и се прави в съответствие с тях.

От ДАНС се хвалят с руската къртица в ГДБОП като родно начинание
Обновена

От ДАНС се хвалят с руската къртица в ГДБОП като родно начинание

Въпреки че информацията е достигнала до чужди служби, националната сигурност не е застрашена

Той коментира също, че е необходимо бързо развитие и внедряване на нови продукти, както и мащабно производство, тъй като ежедневно се използват по няколко хиляди едрокалибрени снаряди на фронта в Украйна. Военният министър отбеляза, че това дава и нови възможности за иновации в нашата отбранителна индустрия, развитие на конкурентни способности, интегриране в европейската, евроатлантическа отбранителна индустриална база, а по този начин - гарантиране на сигурност на веригата от доставки за Европа и за НАТО. Той каза още, че нашата индустрия вече има прекрасни възможности.

На въпрос доволен ли е от темповете на модернизация армията ни Тодор Тагарев отговори, че след доста години пренебрегване на потребностите на отбраната, особено след кризата през 2008 г., все пак от 2019 г. бюджетът за отбрана е започнал да расте, като в последните ръстът е особено чувствителен. Той изтъкна, че през тази година за първи път от десетилетия бюджетът за отбрана надвишава 2 % от БВП. Военният министър посочи, че инвестиционната част от него е над една трета, което дори надвишава минималните изисквания.

Атанас Запрянов: България няма противоракетна система

Атанас Запрянов: България няма противоракетна система

Спешно се нуждае от модернизация на системите си за противовъздушна отбрана

В програмата за инвестиции до 2032 г., която внесохме в парламента през миналата година, има около 18 млрд.лв. за инвестиции. По около 9 млрд.лв. от тях вече са заложени проектите за самолети и съпътстваща инфраструктура, за кораби, проекта за страйкърите и за радарите, каза още Тагарев. По думите му остават още 9 млрд. лв., по-голяма част от които ще са налични от 2027 г. нататък, като с тях ще се решават и останалите проблеми по модернизацията на армията. Ако предвидените ресурси се окажат недостатъчни, ще се търсят и други възможности.

Запиттан на какъв етап е идеята за отпадане на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за военна инфраструктура, Тагарев заяви, че той предвижда различни видове процедури. Често използваме процедури, които са дадени като изключения, но са част от ЗОП и са законни, и мисля, че ще продължим да използваме такива, обясни той.

Президентът настоя войникът на фронта да бъде снабден с дистанционно

Президентът настоя войникът на фронта да бъде снабден с дистанционно

Постигането на високо ниво на национална сигурност е основна задача на държавната политика