Предложенията, които са направили парламентарните групи относно въпроса с вноса на боклук са половинчати, имитация на промени. Това заяви пред bTV Мая Манолова, председател на гражданска платформа "Изправи се.бг".

Тя заяви, че за нейна изненада на вчерашния форум в Народното събрание на комисията по околната среда се е оказало, че според институциите всичко с управлението на отпадъците в България е наред и не се налагат особени промени.

Манолова цитира думи на самия екоминистър Емил Димитров, че след като у нас има 5000 официално разрешени площадки, очевидно са били издавани разрешителни на килограм. В същото време обаче по нейни думи депутатите не предлагали нищо, за да се затегне този контрол.

Според нея направените предложения са половинчати, защото идеите на ГЕРБ се изчерпвали до това регистърът с фирмите, които оперират с отпадъци, да стане публичен и да се изготвя ОВОС.

15 пъти се е увеличил вносът на боклук у нас, притеснена Манолова

15 пъти се е увеличил вносът на боклук у нас, притеснена Манолова

Данните са за периода 2011 - 2017 г.

Ясно е как се изготвя ОВОС - тези, които го поръчват, плащат необходимите резултати, посочи тя и запита какво ще се прави с площадките, за които не се предвижда ОВОС.

Дейностите по третиране на отпадъците са едни от малкото икономически дейности в България, които са възприели режима на мълчаливото съгласие, заяви Манолова. По нейни думи, ако искаш да си остъклиш терасата, трябва да чакаш изрично съгласие на институциите, но ако искаш да оперираш с отпадъци, не е необходимо да ти разрешават изрично, а трябва да подадеш едно заявление и ако не ти отговорят в 14-дневен срок, се счита, че ти е разрешено. А институциите обикновено не го правели по нейни думи.

Това е една от малкото дейности, за които има режим на мълчаливо съгласие, а за други дейности, които са много по-безопасни, се изисква изрично да ти разрешат през тежка, тромава процедура, подчерта тя.

Манолова подчерта, че няма нито една буква в законопроектите, която да ограничава вноса на боклук. По нейни думи държави от третия свят са забранили вноса на отпадъци, докато ние сме пуснали либерално този внос.

Един българин произвежда 423 кг боклук годишно

Един българин произвежда 423 кг боклук годишно

Циментовите фабрики изгарят повече отпадъци от допустимото

Според нея по отношение на европейските страни трябва да се внася такова количество отпадъци, което съответства на мощността на инсталациите за изгаряне.

"Министърът (Емил Димитров - бел.ред.) докладва, че инсталациите имали такъм капацитет, че трябвало да им се внася боклук отвън. Тогава защо искат да изграждат още инсталации?", запита Манолова.

Тя поясни, че има и светъл бизнес, който не трябва да бъде засегнат от законодателните промени, но не можело да превърнем държавата в сметище просто за да процъфтяват определени бизнеси.

Търси се смел депутат, който да внесе предложенията на Изправи се.бг, заяви тя и поясни, че става въпрос за предложения, които гражданската платформа е съставила заедно с инициативните комитети от цялата страна.

Ревизоро не иска да чисти на 5000 места заради чужда безотговорност

Ревизоро не иска да чисти на 5000 места заради чужда безотговорност

Готвят се промени в Закона за управление на отпадъците

Сред предложенията е забрана на битови отпадъци от трети страни. Манолова посочи, че ако депутатите не се съобразят с мнението на гражданите, от Изправи се.бг ще започнат национална подписка.

Относно цената на тока тя заяви, че предстои увеличение със 7 лв. за мегаватчас.

Тя посочи, че една от причините за поскъпването е законопроект, който днес ще бъде разгледан в парламента. По нейни думи той предвижда "зад гърба на гражданите" да бъде предоставена държавна помощ в размер на 220 млн. лева на големи компании, като тези пари ще бъдат платени в сметките на българските граждани след повишението на цената на тока от 1 юли.

"Законопроектът предвижда 25% от стойността на въглеродните емисии да се предостави като държавна помощ на енергоемки компании, които ще трябва да закупуват въглеродни емисии. Тези пари ще се включат в добавка задължение на обществото и ще бъдат платени от гражданите", категорична бе Манолова.

За Емил Димитров България не била сметището на Европа

За Емил Димитров България не била сметището на Европа

Да се преизчисли таксата на ски зона Банско, призова настоящият екоминистър

Тя посочи, че само 11 страни в Европа са приели предоставянето на държавна помощ на частни компании, като в тези страни това е обвързано с иновации и енергийна ефективност, докато у нас нямало такова нещо.

"В закона не е казано фирмите за какво ще използват тези пари. Смисълът на директивата е да ги дадат за иновации в производството, но у нас отново големите ще спечелят на гърба на малките", обобщи Манолова.

По нейни думи това е една от причините, поради които от 1 юли цената на тока ще се повиши между 5 и 10%. Друга от тези причини е, че част от гражданите ще излязат на свободния пазар, като от 1 юли ще излязат тези с инсталирана мощност над 50 киловата, а от следващата година - над 15 киловата.

От 1 юли гражданите ги очаква токов удар, категорична бе Манолова.

Ефективен контрол върху пазара на ток, препоръчва КЗК

Ефективен контрол върху пазара на ток, препоръчва КЗК

Комисията предлага редица мерки за по-добра конкурентна среда