На днешния политически съвет лидерите на тройната коалиция са направили преглед на едногодишното си управление, въз основа на който тройката излезе със специална декларация.

В нея се подчертава уникалността на създадената коалиция, както и фактът, че ако не е било формирано настоящото правителство, България е щяла да се раздели с европейските си перспективи.

Коалицията се основава на разбирането, че тя е важна за българските национални интереси и че има ясни приоритети, от които сме реализирали немалка част, подчерта премиерът Сергей Станошев.

"Коалицията е стабилна, както е стабилно и парламентарното мнозинство и българското правителство"
             От Декларацията

Гарант за тази стабилност е общата ни политическа воля да изпълним заявените приоритети на управлението на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност.

През едногодишния период на управление на правителството то успя да гарантира финансовата стабилност на страната, постигнати са параметри на икономическия растеж, залегнали в бюджета и в приоритетите на коалицията, каза още Станишев.

Като успех на управлението той посочи рекордно ниската безработица за последните 15 години, която е малко над 9%, преките чуждестранни инвестиции, които възлизат на около 1,2 млрд. евро, както и увеличаването на доходите на българските граждани.

Ние сме самокритични и осъзнаваме, че не всичко от нашата програма успяхме да реализираме, допълни Сергей Станишев.

След една година за нас става все по-ясно, че коалицията функционира по добър начин и то не само на ниво лидери, заяви от своя страна лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски.

По думите му това е изключително ценно за управлението на страната и по всяка вероятност ще е с дълготраен ефект.
Според него датата 1 януари 2007 т. е важна за България, но още по-важен е периодът след нея.

"Обикновено първата година от управлението на правителството дава индикация за това какъв ще е неговия мандат"
                Ахмед Доган

Според Ахмед Доган първата година от управлението на тройната коалиция е много силна знаково в контекста на евроинтеграцията.
Вече сме далеч по-сговорчиви и перспективни, допълни той.
Лидерът на ДПС посъветва следващите партии, които ще съставят евентуално коалиционно управление да експериментират различни модели докато се намери оптималния за страната.

Изборите за български евродепутати ще се проведат самостоятелно през 2007 г.
Това съобщи премиерът Сергей Станишев след заседанието.

Той поясни, че сроковете за провеждането им ще се уточняват допълнително между лидерите на тройната коалиция.
Този начин на провеждане на изборите ще позволи да се проведат сериозни дискусии и дебати за избора на българските евродепутати.

Според него така ще се подчертае и значимостта на членството ни в ЕС.
Премиерът уточни, че на днешната среща са обсъдени всички плюсове и минуси на трите варианта, върху които е било дебатирано.

Тримата лидери са се спрели на самостоятелното провеждане на изборите за евродепутати, след като са обсъдили дали те да се съвместят с президентските избори или да се проведат също съвместно с местните избори през есента на 2007 г.

Симеон Сакоскбурготски изрази притесненията си относно разходите, които ще струват на държавата изборите за евродепутати.
Според него е много важно да се мотивира обществото да участва активно в тях, защото, по думите му слабото участие на българските граждани на евродепутати ще е лош знак за ЕС.

Тримата са разговаряли днес и за взаимодействието между парламентарните групи в работата им по плана за действие на правителството и законодателната програма на народното събрание.
Премиерът съобщи, че е решено всеки вторник от 14.30 часа парламентарните групи на трите управляващи партии да се срещат регулярно.

Сергей Станишев обясни, че на срещата е обсъдена и приватизацията на Български морски флот, която е получила подкрепата на съвета на коалицията.
По думите на премиера ще се изчистят всички въпроси по приватизацията на Български морски флот.

Запитан дали има политически противоречия в коалицията относно офсетните програми в областта на отбраната, той бе категоричен:
Не мисля, че има непреодолими противоречия във връзка с модернизацията на българската армия.
По думите му има общо разбиране от страна на всички партии на коалицията, че този процес е важен не само за българската армия, но и за страната като цяло.