Неоправдано и недопустимо е да се въвежда забрана за ползване на европейски средства от страна на съсловните магистратски организации. Това коментира на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева.

Казусът възникна след Отворено писмо на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Съюзът на юристите и 19 неправителствени организации. В него магистратите изразяват несъгласие с готвените промени.

Промените са внесени от група народните представители от ГЕРБ и Обединени патриоти за обсъждане на първо четене в правна комисия и ще бъдат дебатирани днес.

На магистратите се влияе като в махалите и гетата по избори, сигурен Иванов

На магистратите се влияе като в махалите и гетата по избори, сигурен Иванов

Електронното гласуване за членове на ВСС е компрометирано

Министър Цачева изрази позицията на премиера Бойко Борисов и на кабинета, че подобни ограничения са недопустими. Затова предвижда в диалог с парламентарната група на ГЕРБ и колегите им депутати в правна комисия, текстовете с въпросните ограничения за съсловните организации на магистратите да отпаднат.

"На следобедното заседание малко по-късно днес на правна комисия, където е внесен за обсъждане на първо четене този законопроект, приканвам народните представители от правна комисия, обсъждайки законопроекта, ясно да заявят ангажимент, че още в пленарна зала при първо гласуване, че ще бъде направено предложение между първо и второ гласуване на законопроекта и тази забрана, която в момента е фиксирана в проекта на закон, да не бъде допусната", каза правосъдният министър.

Промени в ЗСВ ограничават сдружаването на магистратите, убедени от Съюза на съдиите

Промени в ЗСВ ограничават сдружаването на магистратите, убедени от Съюза на съдиите

Абсурдна била забраната магистратски организации да участват в проекти

По думите й следва да се разреши възможността на професионални организации на съдии, прокурори и следователи да се ползват от средствата на еврофондовете, европрограмите в защита на техните интереси, така както останалите разпоредби на закона изискват това.