Председателят на парламента Цецка Цачева обяви пред журналисти как се формират заплатите на депутатите и изтъкна, че самият механизъм за определяне на размера им не е променян още от времето на Великото народно събрание.

Заплащането на депутатите е регламентирано в парламентарния правилник, който е публикуван на сайта на институцията, отбеляза още Цачева.

Депутатите получават 3 средномесечни заплати за заетите в обществения сектор по данни на НСИ, като основното им месечно възнаграждение се преизчислява всеки 3 месеца според средномесечната заплата за последния месец от предходното тримесечие. Затова заплатите на народните представители варират.

Според получените през февруари данни от НСИ е отчетено увеличение на средната заплата в обществения сектор за декември 2009 г. с 37 лв., което предполага вдигане на депутатските заплати за първото тримесечие на тази година със 111 лв.

Цачева посочи и че за заемани ръководни постове и участие в комисии се прави съответно увеличение, което също е фиксирано в парламентарния правилник.

Председателят на парламента по тази линия получава 55% повече, зам.-председателите - 45%, председателите на парламентарни групи - 35%, зам.-председателите на комисии - 25%, членовете на комисии - 15%, парламентарните секретари - 10%.

Цецка Цачева съобщи, че нейната заплата е 3 576лв.

"Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнагражденията, твърдения за в пъти по-високи възнаграждения", заяви Цачева.

Тя добави, че на следващия председателски съвет следващата сряда възнамерява да постави на обсъждане въпроса дали увеличенията на депутатските заплати за първото тримесечие да не бъдат приспаднати от заплатите през второто тримесечие.