Главният прокурор Сотир Цацаров отказва да разглежда оспорването на изборите от страна на ДОСТ и да внесе искане за сезирането им в Конституционния съд.

Това съобщават от прессекретариата на главния прокурор.

Припомняме, на 4 април лидерите на Коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, с която поискаха той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за 44-то Народно събрание.

Главният прокурор преценява, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати.
Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите", сочи в решението си главният прокурор.

В жалбата на Местан и Исмаилов се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и се излагат твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Като нарушаване на правата се сочи организираното възпрепятстване на български граждани, да осъществят правото си да гласуват в България чрез блокади на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово".

Сочи се и че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция "Обединени патриоти" се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция "Обединение ДОСТ" и на приложените материали, позовавайки се на Решение № 5 от 09.07.2013 г. по к.д.№ 13/2013 г. на Конституционния съд,

Главният прокурор е отказал да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите и в многомандатни избирателни райони 16 МИР-Пловдив и 5 МИР-Видин по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.