"Прикриват се истинските аргументи за тази сериозна рокада в Министерския съвет. Очевидно има напрежение между министрите и между коалиционните партньори по отношение на социалната политика".

Това заяви пред БНР политологът Георги Киряков по повод оставката на социалния министър Бисер Петков.

Според него всяка власт и институция в България са заложници на финансовия министър. "В случая заложник е целият Министерски съвет, защото доста от системите са издънени откъм финанси", каза Киряков.

По думите на политолога сега има временно укрепване на коалицията с Обединените патриоти. "Те очевидно са застанали зад искането на социалния министър да вдигне определен тип възнаграждение на определен тип хора", каза Киряков.

Този ход, според него, е печелене на време, за да се потърси нов източник на финансиране на всички тези огромни ями за поглъщане на обществени средства

Бисер Петков - добър експерт, но слаб комуникатор

Бисер Петков - добър експерт, но слаб комуникатор

А пък Борисов умее да властва, но умее ли да управлява, пита политологът Страхил Делийски

Припомняме, на 29 ноември премиерът Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Тогава бе казано, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Два дни по-късно - на 1 декември, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

Това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.