Смяната на социалния министър Бисер Петков е напълно логична и тя произтича от неумението му да комуникира. Това смята анализаторът Георги Харизанов.

В студиото на Нова телевизия Харизанов заяви, че около Социалното министерство са се генерирали поредица от фалшиви скандали, но като сериозно напрежение той открои единствено продължаващата истерия около Стратегията за детето. Според Харизанов политическото ръководство, в лицето на Бисер Петков, не е успяло да тушира напрежението и е допуснало в обществото да циркулират такива тежки идиотщини като за вагони с деца, които се карат към джендърите.

Харизанов не отрече изключителната експертиза на Бисер Петков, но посочи, че той е лош комуникатор и слаб като политическа фигура.

Въпреки тезата си Харизанов категорично се противопостави на мнението на политолога Страхил Делийски, че социалната система у нас се разпада. Няма нито един такъв факт. Факт е че проблемите се трупат, а министърът не съумява да ги обясни и да успокои обществото, посочи Георги Харизанов. Той допълни, че на практика всички министри ще си отидат след две години с изтичането на мандата на това правителство и едва тогава ще се видят кои отново ще останат министри и кои не.

Страхил Делийски постави акцент върху логиката на уволнението по силата на лоша комуникация. Според него ако се следва тази логика целият МС ще си търси нова работа. Според политолога социалната система е сектор, който работи изключително зле и е гърмяща система: И да се сменят бушоните, но това не променя състоянието на цялата система.

Делийски посочи и че самият премиер няма добра комуникация, а като доказателство за това посочи триумфалисткия разказ за кредитния рейтинг, който си харесва премиерът, но който е много далеч от обществото и неговата представа за добро управление. "Това не е рационален разказ за това как се управляват публични системи", заяви Страхил Делийски и посъветва Борисов за помисли и той за комуникативната си ситуация спрямо народа.

Според Страхил Делийски поне 80% от ВиК дружествата имат огромен проблем и е необходимо стратегическо виждане. "Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт, но умее ли да управлява", зададе въпрос политологът.