Към 17 ч. изборният ден прочита нормално и спокойно. В ЦИК са постъпили 18 жалби и 27 сигнала, като повече от половината от тях са адресирани до ОИК. Само един сигнал е постъпил в ЦИК за купуване на гласове, като има няколко сигнала и за публикуване на предварителни резултати. Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг пред журналисти преди официалните резултати на балотажа на местните избори.

Избирателната активност за цялата страна към 16:00 часа е следната - 26.40%. Най-ниска е в Русе - 15.77%, а най-висока в Роман над 77%, във Варна над 20%, в Пловдив - 17% и в София - 23.72%.

Росица Матева не очаква да има забавяне в обработването на изборните резултати.

Към 17 ч. за цялата страна ЦИК е съгласувала решение на Общинските избирателни комисии (ОИК) да бъде преустановенo машинното гласуване за 47 машини. За Столична община спрените машини са 10. Това, което се появява върху машините като надпис са "Не са синхронизирани двата дяла" - двете флашки не са добре поставени и не може да се постави диагностика на машините. Има и надписи "Софтуерен проблем" "Проблеми в ножа, в принтера на машините, не зарежда софтуера".

ЦИК са изпратили указания на членовете на Секционната избирателна комисия (СИК), ако бюлетините са празни, да бъдат унищожени и няма да се пускат в кутията за машинни бюлетини, а на избирателя да се даде възможност да гласува с хартиени бюлетини. Продължават сигналите затова, че върху машинните бюлетини не се поставя печат.

Матева призова членовете на СИК да следят на избирателите гласували с хартиена бюлетина да бъдат поставени по два печата, а на машинната бюлетина - по един печат.

Полина Витанова очаква да има много грешки в протоколите и гласовете

Полина Витанова очаква да има много грешки в протоколите и гласовете

Тя очаква и забавяне в обработването на резултатите