Като цяло изборите и референдумът извън страната протекоха добре. Това отчете председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева пред депутатите от парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.

Алексиева отчете още, че сегашното изборно законодателство не създава особени проблеми при организацията и провеждането на изборите. Затова спешни промени в оставащото време от работата на това Народно събрание не следвало да се правят.

"Моята лична оценка е и то като човек, който се занимава с избори и изборно законодателство поне от 15 години, че е най-добре, когато остава малко време до избори, да не се правят промени", коментира Алексиева.

Тя постави въпроса за необходимостта ЦИК, която от две години и половина е постоянно действащ орган, да има възможност да организира редовни избори от много по-рано. Ивилина Алексиева подчерта, че ЦИК на практика извършва цялата организация за по-малко от два месеца.

По отношение на образуване на секции извън страната успяхме да спазим сроковете, отчете още председателят на ЦИК. Алексиева констатира, че промени в законодателството се правят твърде често и визира трудностите, свързани с факта, че в секционните комисии в чужбина понякога са хора, които не са минали обучение в ЦИК и не познават методическите указания. Ивилина Алексиева призна, че там се разчита предимно на консулските и дипломатическите представителства.

Сред основните сигнали, получени по отношение на организацията на изборите в чужбина, Ивилина Алексиева открои опашките. Тя констатира, че може би ръководителите на дипломатическите представителства биха могли да подпомогнат анализа за оптимизация на този процес за разкриване на секции. Другите сигнали, които са получавали, са били за недостиг на бюлетини, говорене на език, различен от българския и сигнали за попълване на декларации.