Централната избирателна комисия установи, че депутатите от ГЕРБ Станислав Стоянов и Иван Божилов са нарушили Изборния кодекс с присъствието си в зала Универсиада, където се помещава столичната Общинска избирателна комисия.

В същото време обаче членовете на ЦИК не са успели да съберат две трети мнозинство, което да гласува на двамата да им бъде съставен акт.

Основното нарушение, извършено от депутатите е това, че са „си позволили да пренасят чували с изборни книжа, което е изключително правомощие само на членовете на СИК".

Според изричната разпоредба на чл. 20, ал. 7 от ИК, пише още ЦИК в решението си, единствените лица, които могат да присъстват на заседания на ОИК, без да са техни членове, са застъпниците. Посочените по-горе лица (двамата гербери, б.р.) не притежават качеството на застъпници.

Отделно от това разпоредбите на Изборния кодекс не предвиждат правна възможност трети лица извън членовете на ОИК и преносителите на изборни книжа от СИК да присъстват в процеса на предаване и приемане на протоколите с резултатите от произведените избори. Този процес не представлява заседание на ОИК, а е отделно действие, предвидено и описано в закона. Такава възможност не се предвижда и според Методическите указания на ЦИК.

Описаните по-горе действия на Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов в качеството им на пълномощници на градската организация на ПП „ГЕРБ" представляват нарушение на разпоредбата на чл. 20, ал. 7, чл. 210 от Изборния кодекс, постановява ЦИК, но както става ясно - членовете й не са постигнали съгласие за наказание на двамата.

Освен това в мотивите си, наред с всичко друго, ЦИК споменава, че двамата имат пълномощно да представляват ГЕРБ на територията на Столична община, подписано от лидера Борисов.

Премиерът вчера пък бе категоричен, че няма да наказва двамата си депутати, тъй като „не са били вътре в залата", което не е вярно, защото Иванов и Божилов са заснети от медиите по средата на зала Универсиада, сред служителите на ОИК, които приемат изборните протоколи.