До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати в ЦИК при повторното въвеждане на резултатите от вота. Това обяви пред БНТ говорителят на Комисията Росица Матева.

Повторното въвеждане на изборните резлутати се извършва на преброителен пункт на "Информационно обслужване" в централата на ЦИК.

Информационно обслужване дава достъп на политици след съгласуване с ЦИК

Информационно обслужване дава достъп на политици след съгласуване с ЦИК

Призонава ги да спазват закона

"Вчера взехме решение при това преброяване да бъдат допуснати до двама представители на политическа партия. Те имат срок днес до 17 часа да депозират заявления за кандидатите си, които трябва да бъдат проверени, че имат избирателни права и не са регистрирани под друга форма за участие на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на сайта на ЦИК", уточни Матева.

Изграждат се допълнителни клетки за интернет за изборите в неделя. Ще се показва резултатът пред камерите, каза тя.

Ако има забавяне в резултатите, то не трябва да е във видеонаблюдението, по думите на Матева.

ЦИК препоръчва да се започне с броенето на хартиените бюлетини, тъй като там може да има недействителни бюлетини. Двете урни за машинен вот и за хартиен ще са прозрачни.

Предстои изборната администрация да излезе с препоръки как да се сгъват бюлетините. МВР има задължение за препоръките за действие при бомбени заплахи, поясни Матева.

Машинната бюлетина да се сгъва два пъти, съветва Общественият съвет на ЦИК

Машинната бюлетина да се сгъва два пъти, съветва Общественият съвет на ЦИК

Преди печат и пускане в урната

ЦИК няма да издава изрично препоръки. Силовото ведомство предприема мерки за охрана на изборните помещения, така че да не се опорочи вота. Вотът " Не подкрепям никого" не участва в определяне не мандатите. Вотът в чужбина е осигурен, а машините са изпратени навреме, обясни още говорителят на ЦИК.