Очаква се министърът на отбраната Николай Цонев да внесе на редовното заседание на правителството предложенията за нов началник на щаб на отбраната, който да смени на поста ген. Златан Стойков, предаде БНР.

Мандатът му приключва, а новият пост беше създаден с приетите от парламента промени в Закона за отбраната.

Засега от военното министерство не са посочили кой е предпочитаният заместник на Стойков.

Неофициално публично станаха известни имената на командващия сухопътните войски ген. Иван Добрев и на военновъздушните сили ген. Симеон Симеонов.

Шансове има и ген. Галимир Пехливанов, който е и командващ на съвместното оперативно командване, структурата, която е част от оперативните командвания на НАТО.

"Началникът на отбраната трябва да бъде достоен български генерал", каза Николай Цонев. Министърът не потвърди възможността и Златан Стойков да остане на поста след 29 май, докато бъдат приети документите, съпътстващи новия Закон за отбраната.

"Внесени са още миналата седмица и правилникът за прилагане на закона, и устройствения правилник на Министерство на отбраната, и планът за въоръжените сили 2015 г.".

Цонев беше категоричен, че до края на мандата на кабинета ще има началник на отбраната, той ще бъде обявен с указ на президента. Министерският съвет ще обсъди и участието на български военнослужещи във военноморската операция на Европейския съюз "Атланта" за възспиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия.