Внесеният вот на недоверие по темата "Сигурност и отбрана" е основателен. Това заяви пред БНР бившият министър на вътрешните работи и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

Според него когато една държава не може да гарантира изборният процес да бъде честен и прозрачен, това означава, че обществото губи всякакво доверие в институциите и институционалната немощ на българската държава ще бъде много по-голяма. По думите му сертифицирането на машините е от компетентността на МЕУ и институциите, които имат пряко отношение към това.

Цветанов посочи, че докладът на ДАНС се е превърнал в основа за политическо говорене и оказване на натиск върху ЦИК, който отмени машинния вот на първи тур. Съдът след това се произнесе, че машинното гласуване може да бъде проведено. Това беше доста добре режисиран сценарий, подготовката за който може би е била няколко седмици преди деня за размисъл, поясни той.

Цветанов определи случилото се като "активно мероприятие". Той подчерта, че на тези избори машинното гласуване не е можело да бъде манипулирано по начин, по който е може би е било възможно в предишните избори. Според него определени партии са имали интерес да има хартиена бюлетина.

По думите му е нужна промяна на изборното законодателство. Той посочи, че голяма част от СИК-овете са неподготвени. За него е добра идея държавната администрация да бъде ангажирана с изборите.

Цветанов направи коментар и за исканата оставка на шефа на ДАНС от премиера Николай Денков. Когато говорим за устойчивост и стабилност в сектора за сигурност, винаги трябва да се запазва този баланс при назначенията, който беше възстановен през 2014 г., и президентът издава указ за назначаването и освобождаването на председателите както на ДАНС, така и на други специални служби в сектора за сигурност, поясни той.

Всяко кадрово назначение, когато се прави трябва да бъде достатъчно добре аргументирано и да е на база на професионални качества, за да може когато тези ръководители имат мандатност, те да могат да гарантират тази стабилност в сектора за сигурност. Ежедневното противопоставяне и хвърляне на обвинения както към президентската институция, а тя към изпълнителната власт или парламента, смятам, че това е нездравословно за сектора за сигурност и системата ще работи доста по-непродуктивно и няма да може да изпълнява функционалните си задължения, които са вменени по закон, добави Цветанов.

По отношение на сглобката той заяви, че всичко, което се случва в момента е за да има напрежение и да се показва важността от съществуването й. По думите му Възраждане има важна роля за съществуването на сглобката, тъй като се разглежда като потенциална заплаха.

Припомняме, че Възраждане и ИТН атакува кабинета Денков с вот на недоверие за несправяне в сферата на енергетиката. Към инциативата се присъедини и БСП. Вотът обаче не мина. Народните представители гласуваха със 71 гласа "за" и 143 гласа "против". След гласуването от БСП обявиха, че стартират нова подписка, този път за вот на недоверие за провал на правителството в сферата отбрана и национална сигурност.

БСП, Възраждане и ИТН внесоха вот на недоверие

БСП, Възраждане и ИТН внесоха вот на недоверие

Причината - провал в политиката за отбрана и сигурност