Демонстративното спиране на предаването "Вяра и обществото" с Решение на Управителния съвет на БНТ цели дискредитирането на един от най-популярните телевизионни водещи в БНТ. Това заявяват от "Републиканци за България" по повод свалянето на журналиста Горан Благоев от национален ефир след включването му в партията на Цветан Цветанов.

Те са категорични, че това е акт на лична саморазправа, извършен от ръководството на БНТ. В подкрепа на твърдението си посочват, че решението на УС на БНТ от 5 октомври за спиране на предаването "Вяра и обществото" е без мотиви. Според партията то съдържа единствено оценка на членовете на съвета, без да има логическа обосновка как са стигнали до извода, че предаването е "изчерпало своя ресурс". Отсъствието на аргументи се потвърждавало и от факта, че с друго решение на същия орган от август тази година авторското предаване на Горан Благоев е било предвидено за редовно излъчване в есенната програма на БНТ за 2020 г.

Те смятат, че "изчерпването" на предаването се дължи на обстоятелството, че Горан Благоев е един от учредителите на "Републиканци за България". В тази връзка напомнят, че Законът за радиото и телевизията, Устройственият правилник на БНТ и Етичният кодекс на служителите в БНТ не забраняват на журналистите в БНТ да участват и членуват в политически партии.

Петициите за Горан Благоев

Петициите за Горан Благоев

Иван Стамболов - Сула получава апели да подкрепя петиции

Освен това подчертават, че с дейността си в предаването "Вяра и общество" Горан Благоев никога не е коментирал пряко или косвено актуални политически партии, така че не може да се говори за проявено в работата му партийно пристрастие.

От "Републиканци за България" изтъкват, че "Вяра и общество" и останалите предавания, в които е работил Горан Благоев в БНТ през последните години нямат политически, а културно-образователен характер. По тази причина според тях буди недоумение хипотезата на УС на БНТ, че "като учредител на новата политическа партия Горан Благоев провокира съмнение относно гарантирането на независимостта от политическа намеса върху обществената медия и политическата му неутралност".

Учени, интелектуалци, духовници застават в защита на Горан Благоев

Учени, интелектуалци, духовници застават в защита на Горан Благоев

Днес ще има и протест пред БНТ...

Те са на мнение, че атаката е тенденциозна, тъй като генералният директор на БНТ имал лично отношение към Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои само от бивши съпартийци на Емил Кошлуков от ПП "Новото време", на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г.

Според партията действията на Управителния съвет на БНТ срещу Горан Благоев са дискриминационни и представляват лична саморазправа на ръководни чиновници в БНТ с един от най-уважаваните български журналисти.

Те заявяват, че ще представят случая и пред представителите на страните членки в ЕС като пример за поредно посегателство върху свободата на словото и правото на избор.

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

След новината, че спират „Вяра и общество”...