Мощна обществена подкрепа се надига в подкрепа на водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев, който може да бъде свален от екрана на БНТ.  

Бяха разпространени две отворени писма - по инициатива на академичната общност и на представители на духовния клир, в които се призовава Горан Благоев да остане в ефира на БНТ като водещ на предаването.

За днес е предвиден и протест "В подкрепа на свободата на словото и на Горан Благоев", който ще се състои пред БНТ от 14:00 ч. - в часа на излъчване на "Вяра и общество". Организаторите отправят молба към участниците да носят маски и да спазват необходимата дистанция.

Едното отворено писмо - инициирано от преподаватели в Пловдивския университет,беше подкрепено от интелектуалци и общественици от цялата страна.

"Предаването "Вяра и общество" е едно от емблематичните предавания на БНТ в десетилетията на прехода и стожер на моралните ценности и духовността в България. Водещият д-р Горан Благоев е негов автор и неизменна част от идентичността му, като през годините със своята ерудиция, опит и духовен усет е допринесъл за изграждане на неповторимия характер и визия на това предаване." - се казва в писмото.

Авторите изтъкват приноса на Горан Благоев в каузата за опазването на България, българския дух, духовност и култура през последните две десетилетия. Те посочват, че именно във формата и духа, заложен от неговия водещ, предаването е безценно.

"Изключително сме обезпокоени от перспективата това предаване да отпадне от програмната схема на БНТ през лятото с тенденция да бъде изцяло свалено от ефир или да продължи да се излъчва, но с друг водещ, като изтъкваните основания за тези промени са за "липса на плурализъм на мненията". Категорично не можем да приемем тези обвинения. Убедени сме, че стилът на работа на Горан Благоев е балансиран, като характерно за него е именно издирването и изследването на различни гледни точки, чрез осигуряването на публичност за представители на всяка една от тях. Често в предаванията си водещият д-р Благоев дръзко изобличава неправдата, като не спестява критики дори по адрес на ръководни дейци на Българската православна църква. В същото време той настойчиво и по всякакъв начин търси контакт с нейни представители - от най-високото ниво на клира до православни миряни през телефонната линия." Се казва още в обръщението.

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

АСБ поиска оставката на Кошлуков, тръгна и петиция в подкрепа на Горан Благоев

След новината, че спират „Вяра и общество”...

Интелектуалците посочват, че ако предаването бъде свалено или водещият бъде сменен, това ще дискредитира БНТ като трибуна на свободното слово.

"Все още не е късно да се ограничат вече нанесените щети. Искрено се надяваме г-н Кошлуков да оцени социалната значимост на предаването и заслугите на неговия водещ, и да не допусне да влезе в историята като човек, съучаствал в унищожението на духовните устои и свободния дух в телевизията. Живеем в 21 век, а България е секуларна държава, в която работата на най-важната обществена медия не бива да зависи от вмешателството и претенциите за "монопол на мнението" на една или друга религиозна група, независимо от нейната численост и идентичност. Компетентната и балансирана позиция на водещия д-р Горан Благоев е пример за гражданско поведение и заслужава подкрепа и адмирации както от огромната му, вярна зрителска аудитория, така и от ръководството на БНТ." - се казва в заключение.

До вчера на обяд писмото е подписано от над 180 университетски преподаватели, интелектуалци, общественици от цялата страна.То е адресирано до Народното събрание, СЕМ и БНТ.

Разпространява се и още едно отворено писмо, инициирано от богослови, към което също се присъединиха обществени фигури и зрители. То е адресирано до генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

"След като нямаме събор, на който да поставим въпросите си за българската православна църква, имаме нужда поне от предаване, което да ги поставя и коментира." - гласи писмото.

"От медийни публикации научаваме, че управата на телевизията се позовава на решение на Светия синод от март 2016 г., според което архиереи и клирици няма да участват в предаването "Вяра и общество". Това обаче не може да бъде причина за сваляне на предаването, тъй като с действията си в последните 4 години Светият синод практически го отмени. Пръв в предаването чрез телефонна връзка се включи Ловчанският митрополит Гавриил, който коментира избора на патриарх Неофит. Няколко месеца след тази забрана лично за Горан Благоев интервюта дадоха патриарх Неофит, митрополит Антоний, епископ Константин, с което се създаде впечатлението, че се слага край на решението за неучастие. През тези години за предаването са давали пространни интервюта митрополит Наум, епископ Тихон, епископ Поликарп, както и редица свещенослужители чрез живо участие, чрез интервюта или репортажи. Това са канонични духовници на БПЦ-БП. Не бива да пропускаме факта, че много духовни лица от други православни църкви също са участвали лично в студиото на БНТ или чрез интервюта." - казват още авторите.

Сред подписалите обръщението са игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор, преподавателят от Философския факултет на СУ проф. дфн Калин Янакиев, преподавателят от Богословския факултет на Великотърновския университет доц. д-р Светлозар Влайков, писателката Теодора Димова и др.

Междувременно в социалните мрежи се разпространява петиция в покрепа на Горан Благоев, а във Фейсбук беше създадена страница в негова подкрепа.

Емил Кошлуков: Предаването "Вяра и общество" ще остане, но то се занимава с политика

Емил Кошлуков: Предаването "Вяра и общество" ще остане, но то се занимава с политика

Светият Синод рядко взима едно решение два пъти, обясни директорът на БНТ