В България всеки търси да извлече политически дивидент, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. По думите му евродепутатите на БСП са гласували за Истанбулската конвенция, европейският парламент е стигнал до приемането й. В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично отказа да говори по темата.

Цветанов увери, че решението на Министерския съвет, с което кабинетът "Борисов-3" приема Истанбулската конвенция още не е внесено в парламента.

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията

Вторият в ГЕРБ заяви, че неправителствени организации са потърсили контакти с него и предстои организиране на дискусия. По думите му в документа около 97% от текстовете се отнасят само за домашно насилие и за промяна на законодателството, за да отговаря на всички тези потенциални заплахи към жените.
Политиците трябва да допринасяме да намаляваме напрежението и да информираме. Когато народните представители го гласуват, да бъдат достатъчно осведомени, заяви той.

Няма разцепление в ГЕРБ по темата. Разговарял съм с премиера, каза Цветанов.

Припомняме, при обсъждане на Истанбулската конвенция на заседанието в Министерския съвет 8 министри гласуваха против. Сред тях имаше и министри на ГЕРБ.

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

Вицепремиерът не гледал как гласува Бойко Борисов

В момента опозицията се стреми всеячески да разделя обществото, каза Цветанов. В европейския парламент гласува "за", в българския политически живот говорят съвсем различно, допълни той и поздрави вицепрезидента Илияна Йотова.
Според него тя като евродепутат е работила много за приемането на тази конвенция в европарламента. Нейната позиция е коренно различна от тази на лидера на БСП Корнелия Нинова, обясни Цветанов.

Коалицията ни с Обединени патриоти е стабилна, увери Цветанов. Имаше една гореща точка в края на 2017 г. в разговорите, които проведохме, и с всички усилия, които полага премиерът, в момента коалицията е много стабилна, допълни.

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Отлагането на гласуването е, за да не се слага "каруцата пред коня"

Относно изграждането на втория лифт на Банско, което бе одобрено от правителството на 28 декември 2017 г. Цветанов заяви, че нямало да има никакво строителство в ски-зоната за увеличаване на легловата база.

Подготвяния вот на недоверие от опозицията е парадокс, според Цветанов. Решението на БСП беше да бъде направен вотът в края на годината, те не са достатъчно готови. Казаха, че няма да го правят в началото на председателството, сега вече го отместиха за 17 януари. Не вярвам че тогава ще внесат мотиви, защото не са готови, каза председателят на ПГ ГЕРБ.

Според него няма как БСП да говори за корупция, при положение, че саботират приемането на антикорупционното законодателство, каза Цветанов.

Припомняме, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че антикорупционният закон, върху който президентът наложи вето в първия работен ден на 2018 г., не плаши и врабче. От БСП са скептични за ефективността на новия антикорупционен орган.