Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК). Информацията бе съобщена от ГЕРБ.

Групата (СГПК) в Европейската полицейска служба осигурява връзката между националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол.

По информация на партията, Цветанов е избран единодушно от всички държави-членки и Европейския парламент за постоянен представител в групата. Мандатът на Цветанов започва от днес, 25 септември.

Цветанов ще представлява в Управителния съвет на Европол контролната група. В нея има четиричленни делегации от националните парламенти на държавите-членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент. Водеща е ролята на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Номинацията на Цветанов дойде от съпредседателите на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Съдът в Страсбург осъди България и за смъртта на Чората

Съдът в Страсбург осъди България и за смъртта на Чората

Присъдата е за полицейско насилие над Ангел Димитров и неадакватното му разследване. Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков

Кандидатурата на Цветанов бе подкрепена и от Австрийското председателство - председателя на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчика по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, председател на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, председател на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент.

Осъдиха държавата за поредна „ювелирна акция“ на Цветанов

Осъдиха държавата за поредна „ювелирна акция“ на Цветанов

Държавата ще плати на бившия генсек на МФ Тенчо Попов 14 хил. евро

Мотивът за избирането на българския политик е висока оценка на неговите качества, както и опита му като вътрешен министър и зам.-министър председател. Изтъкнати са и постиженията на групата по време на неговото съпредседателство в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Държавата плаща поредни пари на засегнати от "Цветанови" арести и коментари

Държавата плаща поредни пари на засегнати от "Цветанови" арести и коментари

123 хил. евро се ръси народа за демонстрацията на сила към обвинените

Отзивите за избора на Цветанов в Европейската полицейска служба са изключително благоприятни.

Според Кристиян Бухман, председател на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент: "Цветанов върши страхотна работа в Управителния съвет на Европол".

Изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол е много доволна от сътрудничеството си с Цветанов. По думите й той е много опитен депутат, който винаги е подкрепял агенцията. "Смятам, че ние, в правоналагащата общност, можем да разчитаме на него и е истинско удоволствие да работим с него. Той е и наш приятел", каза Катрин де Бол.

За Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП сигурността, борбата с престъпността са едни от най-важните неща за хората. Те очакват от нас да бъдем ясни и силни по този въпрос. "Ето защо е страхотно такъв експерт като Цветан Цветанов да бъде представител на групата за наблюдение на Европол. Това е огромна отговорност - да се свърже политическият подход с Европол като агенция. Това ми харесва и съм щастлив, че той прави това", каза Манфред Вебер.

Съвместната група за парламентарен контрол на Европол проведе първото си редовно заседание по приетите през март 2018 г. в София Процедурни правила за работа. Те се основат на Лисабонския договор.

На заседанието в пленарен формат на СГПК присъстваха председателят на Управителния съвет на Европол Прит Паркна и изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол.