Туристически инспектори ще контролират работата в бранша, а България целогодишна туристическа дестинация от висок клас. Такава е амбицията на министъра на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с ресорната комисия в Народното събрание.

Според Ангелкова туризмът ни трябва да е четири сезонен. Министърът е категорична, че имаме потенциала да развиваме не само летен и зимен туризъм, но и балнео и друг вид.

Миналата година имаме ръст от 17% повече туристи. Целта ни тази година е да увеличим и тези цифри, категорична е Николина Ангелкова. Приоритет за ведомството й е да се приемат съответните нормативни актове в сектора.

Готвим и стратегия за развитие на туризма до 2030. Ангелкова се похвали с премахването на незаконните обекти в курортите и плажовете. Ще има туристически инспекторат, който ще осъществява контролна дейност в съответствие с туристическото законодателство.

Работи се по концепция за кадрите в туризма, като се предвижда да има и център за квалификация на кадрите към Министерство на туризма.

Очаквано ще се работи и по групирането на морските плажове,стана ясно от думите на министър Ангелкова. Четири групи плажове ще има съобразно близостта или отдалечеността им до урбанизирани зони. Ще има и подгрупи към съответната група плаж.

103 са неохраняваните плажове в момента. Ведомството ще търси стопани за отдалечените плажове, за които до момента не може да се намерят стопани. Такива са например Шабла и Камчия. Николина Ангелкова обещава завишен контрол в туризма. Ще се регламентира и дейността на къщите за гости, където е съсредоточена голяма част от сивата икономика в бранша. Предстои регулация на къмпинг туризма. За казуса в Лозенец Ангелкова обеща да е безкомпромисна към всяко нарушение. Има разминаване в кадастралната карта, обясни тя. Няма да има заведение на скалите, увери обаче туристическият министър.