Турският посланик в България Айлин Сикизгьок изрази благодарност към българските пожарникари, спасители, доброволци и лекари, отзовали се първи на мястото на разрушителните земетресения в югоизточната ни съседка.

"Благородни синове и дъщери на Република България! На 6 февруари Турция преживя най-мрачната нощ в историята си пред непреодолимата сила на природата. 11 провинции видяха силата на апокалипсиса. Две поредни нощи земята се разтресе в две територии, с общата площ на България. Разрушението бе толкова голямо, че разбрахме, че няма да се справим сами, затова помолихме за външна помощ.

Уважаеми г-н Президент, вие бяхте първият, който откликна на този призив. И вие, скъпи приятели, потеглихте без колебание към зоната на бедствието в рамките на няколко часа", обърна се турският посланик към президента Румен Радев, българските пожарникари и доброволци на церемонията "Пожарникар на годината", провел се във Централния военен клуб с София.

Турската държава ще възстанови щетите, но няма как да възстанови изгубените човешки животи, посочи още тя. И подчерта: "Вие, скъпи приятели, бяхте светлината в тъмната нощ, спасявайки десетки хора, синове и дъщери. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя."

Държавният глава Румен Радев на свой ред каза: "Животът предлага голям избор - дали да останеш в зоната си на комфорт или да се притечеш на помощ и да се впуснеш в неизвестното. Когато на 6 февруари това бедствие сполетя Турция, именно куражът и себеотрицанието спаси живота на много хора. Даде кураж, надежда и упование. Когато в ранните часове на сутринта се чухме с посланика, бе взето решение на най-високо държавно ниво да окажем помощ. Тогава, признавам, бях силно обезпокоен - дали ще можем да се справим логистично, дали можем да създадем организация, дали можем да пристигнем навреме, дали могат да бъдат създадени екипи, как ще процедираме логистично, каква ще бъде координацията между съответните ведомства, да се достави всичко нужно, да се укрепят тези товари на борда на "Спартаните". Минаха по-малко от 5 часа, ние бяхме първата страна от ЕС, която кацна там със свои екипи. Ден след това бях на съвет на ЕС, където за България се говореше с огромен респект", каза президента Румен Радев.

Радев направи и препоръка към правителството - да се работи за допълнително финансиране за противопожарната ни служба и в доброволческите организации.

МО с готовност да помага още на бедстващите в Турция

МО с готовност да помага още на бедстващите в Турция

Димитър Стоянов се срещна с турския посланик у нас Айлин Секизкьок